Europarlement stemt over omstreden digitale auteursrechtenwet

Straatsburg, 26 maart - Vandaag debatteert en stemt het Europees Parlement over een controversiële update van het digitaal auteursrecht. "Regels moeten met de tijd mee, maar wat op tafel ligt ondergraaft de digitale stappen die we tot nu toe hebben ondernomen. Een dergelijke ´innovatie´ maakt het internet kapot", vindt GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini.

"Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat de makers van online content, zoals artiesten en journalisten, genoeg betaald krijgen voor hun werk." Maar de huidige plannen voor strenge regulering van het 'recht'  om te linken, en een uploadfilter, gaan Sargentini te ver. "Staan er op Twitter straks nog memes op basis van televisiebeelden van het Wereldkampioenschap Voetbal? Of mag je nog linken naar een krantenartikel online? Dat is maar zeer de vraag."

Controversieel in de voorstellen zijn de artikelen 11 en 13. Die gaan over een heffing op linkjes en uploadfilters. Online platforms waar gebruikers content kunnen uploaden, moeten preventief licenties kopen om auteursrechtelijk materiaal te mogen weergeven. Doen of kunnen ze dat niet, dan moeten ze content filteren. Dat betekent dat alle bestanden gecheckt moeten worden bij een database met auteursrechtelijk materiaal. Een onmogelijke opdracht.

Sargentini: "Het risico bestaat dat de online platforms het filter veel strenger instellen dan noodzakelijk is om veilig te zijn. Daarnaast zijn uploadfilters foutgevoelig waardoor geblokkeerd kan worden wat wel wettelijk is toegestaan. En dat gaat gevolgen hebben voor memes, parodieën of content die wel legaal is maar lijkt op auteursrechtelijk materiaal."

"Het is hoog tijd dat grote digitale platforms als Facebook en Google een licentieovereenkomst sluiten met uitgevers en artiesten. Dan komt het geld dat deze platforms met advertenties verdienen terecht daar waar het hoort: bij de makers."
Maar Sargentini waarschuwt dat we met deze voorstellen het kind met het badwater dreigen weg te gooien. "Toen Spanje eerder strenge regels voor linken naar nieuwsberichten opstelde, besloot Google simpelweg om de Spaanse markt te verlaten en daalde de bezoekerscijfers van krantenwebsites dramatisch."

De tekst waarover vandaag één laatste keer gestemd wordt, is de uitkomst van onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten. De Nederlandse regering heeft samen met enkele andere landen al eerder aangegeven tegen de uitkomst te zijn. Duizenden burgers hebben het afgelopen weekeinde nog gedemonstreerd tegen de plannen voor uploadfilters en de heffing op links. En terecht, het gaat hier om de vrijheid van het internet. Dat moeten we koesteren.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook