Europarlement stemt voor strikte regels tegen witwassen en belastingontduiking

STRAATSBURG, 11 maart 2014 – Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het wetsvoorstel over de aanpak van witwassen en belastingontduiking. Een overweldigende meerderheid heeft ingestemd met het plan van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini om een publiek register van uiteindelijke begunstigden van bedrijven op te zetten.

Sargentini reageert verheugd: “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren, waarachter belastingontduikers en criminelen zich kunnen verschuilen. Het Europarlement heeft vandaag gestemd voor transparantie en tegen geheimzinnigheid.”

Zwart geld dat verdiend wordt met corruptie, fraude, drugshandel en andere criminele activiteiten wordt vaak witgewassen door gebruik te maken van ingewikkelde bedrijfsstructuren en brievenbusfirma's. Grote bedrijven die belasting ontwijken of ontduiken, maken ook gebruik van deze ondoorzichtige structuren om de fiscus om de tuin te leiden. Een register van uiteindelijke begunstigden bevat gegevens van de natuurlijke persoon die uiteindelijk de touwtjes in handen heeft of profiteert van de inkomsten. Bedrijfsstructuren worden dus blootgelegd: welke eigenaar verschuilt zich achter een bedrijf, of hoe is de piramide van bedrijven opgebouwd.

Het Europarlement heeft ingestemd met een register dat openbaar toegankelijk is. “Zo geeft het de samenleving de kans om immorele belastingontwijking aan te pakken door openbaarheid en publieke pressie” aldus Sargentini.

Een register is niet alleen goed voor de belastinginkomsten van de Europese Lidstaten. Ook ontwikkelingslanden hebben baat bij dit register. Afrikaanse overheden lopen via illegale geldstromen, bijvoorbeeld door belastingontduiking door grote multinationals, ongeveer twee keer zoveel mis als dat er per jaar aan officiële ontwikkelingsgelden binnenkomt. Judith Sargentini: “Hoeveel wegen worden er uiteindelijk níet geplaveid, hoeveel kinderen in Afrika gaan er níet naar school, hoeveel wonden worden er níet verbonden als de schatkist leeg is omdat bedrijven hun winsten in brievenbusmaatschappijen onderbrengen?”

Minister Dijsselbloem pleit in de Raad van Ministers tegen een openbaar register van uiteindelijke belanghebbenden. Judith Sargentini: “Hij verkiest geheimzinnigheid boven transparantie. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn voor een openbaar register, ik hoop dat Dijsselbloem zich uiteindelijk bij Cameron en Hollande voegt. Dan zouden we ons niet afvragen of Janoekovitsj geld via Nederland wegsluist, dan zou hij die kans nooit gekregen hebben.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook