Europarlement stemt voor verplichte transparantie voor multinationals over belastingafdracht (country-by-country reporting) en tax-rulings

BRUSSEL, 7 mei 2015 - Vandaag heeft de verantwoordelijke commissie juridische zaken in het Europees Parlement ingestemd met de voorstellen van de Groene fractie om belastingontwijking van multinationals tegen te gaan. Als het Europees Parlement dit standpunt in de onderhandelingen met de Raad van Ministers kan doorzetten, worden multinationals verplicht om openheid te verschaffen in hun jaarrekeningen over hun belastingafdrachten per land (country-by-country reporting) en over tax rulings die belastingdiensten aan hen afgeven.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “We weten dat multinationals als Starbucks en McDonalds nauwelijks belasting betalen in de landen waar ze actief zijn, maar nog steeds is er te weinig transparantie. Aandeelhouders maar ook consumenten hebben het recht om de cijfers te zien zodat ze weten of een bedrijf fatsoenlijk belasting betaalt.”

Dankzij voorstellen van de Groenen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. "Met deze goede stemmingsuitslag komt verplichte transparantie in alle sectoren een stuk dichterbij", aldus Eickhout.

Bas Eickhout: “Er is nog een lange weg te gaan om alle mazen te dichten in nationale en Europese wetgeving die belastingontwijking mogelijk maken. Maar deze wet kan er snel voor zorgen dat belastingontwijking aan het licht komt. De publieke druk en reputatieschade die daarop volgt werkt disciplinerend voor multinationals”.

De voorstellen maken deel uit van de stemming over wetgeving met betrekking tot de rechten van aandeelhouders en jaarrekeningen voor bedrijven. Het Europees Parlement stemde in met een voorstel om de invloed van aandeelhouders op het beloningsbeleid te vergroten. GroenLinks is verheugd dat een meerderheid zich schaarde achter het plan om aandeelhouders standaard het recht te geven om over het beloningsbeleid te stemmen. De poging van de christendemocraten en conservatieven in het Europees Parlement om de wetgeving af te zwakken mislukte. Zij stemden dan ook tegen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook