Europarlement steunt GroenLinks-voorstel voor verplichte transparantie over belastingen van multinationals

STRAATSBURG, 8 juli - Als het aan het Europees Parlement ligt, worden bedrijven binnenkort verplicht om in hun jaarverslagen voor ieder land te rapporteren hoeveel belasting ze betalen en welke tax rulings ze hebben verkregen. Dit voorstel voor country-by-country reporting van de Groene fractie in het Europees Parlement haalde vandaag een meerderheid: een grote overwinning voor transparantie en een belangrijke stap in de aanpak van belastingontwijking in de EU.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "We hebben allemaal het recht om te weten of een bedrijf fatsoenlijk belasting betaalt in ieder land waar het actief is. Bedrijven kunnen niet zonder publieke infrastructuur dus moeten ze ook hun steentje bijdragen."

Nu het Europees Parlement akkoord is, beginnen de onderhandelingen met de Europese ministers van Financiën. Die verzetten zich tot nu toe tegen transparantie. De onderhandelingen worden ironisch genoeg gevoerd onder voorzitterschap van belastingparadijzen Luxemburg en, als het tot na 1 januari 2016 duurt, ook Nederland. Eickhout: "Ik reken erop dat ook de Nederlandse regering dit voorstel steunt en haar beloftes waarmaakt om koploper bij belastingtransparantie te worden."

Dankzij voorstellen van de Europese Groenen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. Uit onderzoek (pdf) in opdracht van de Groene fractie naar de eerste bevindingen van deze verplichte rapportage blijkt dat er scheve verhoudingen bestaan tussen de landen waar economische activiteiten van Europese Banken plaatsvinden en de mate waarin ze daar belasting afdragen. Dit is ook bij Nederlandse banken als Rabobank en ING het geval.

"Dit zou er op kunnen wijzen dat banken op grote schaal hun winsten verplaatsen om zo hun belastingdruk te verminderen. Die praktijk moet grondig worden aangepakt", aldus Eickhout.

Zie ook:

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook

Attachment Size
CRDivCBCR2015.pdf 1.38 MB