Europarlement steunt strategie schoon vervoer van Eickhout

STRAATSBURG, 14 december - Het Europees Parlement steunt de voorstellen van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickout voor schoon vervoer in de strijd tegen klimaatverandering. Ondanks hevige tegenstand van de rechtervleugel in het Europarlement werd het volledige rapport aangenomen. Het Europarlement onderschrijft onder andere de noodzaak tot rekeningrijden, het investeren in schoon vervoer en het eerlijk beprijzen van luchtvaart. Ook wil het dat de financiering van klimaatvriendelijke projecten voorrang krijgt, bijvoorbeeld uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen.

Eickhout: “Het is winst dat het hele politieke spectrum de urgentie ziet van een radicale verandering in de transportsector. Als we het klimaatakkoord van Parijs onderschrijven - en dat doet de EU - moeten we naar een nul uitstoot van CO2 in 2050.”

“Alleen echt ambitieuze wetgeving voldoet.” Eickhout wil de halfslachtige voorstellen van de Europese Commissie voor CO2-standaarden bij personenvervoer en bestelwagens dan ook verder aanscherpen.

Het rapport van Eickhout omvat verschillende concrete maatregelen die moeten zorgen voor schoon vervoer. Zo vraagt het Europees Parlement om werk te maken van de extreme uitzonderingspositie die de luchtvaartsector nog steeds geniet.

Eickhout: “Het is tijd dat Europa de overheersing van de luchtvaartsector vervangt door duurzame initiatieven. Hiervoor zijn niet alleen investeringen in die duurzame alternatieven nodig, maar moet de sector eindelijk btw en belasting op kerosine gaan betalen.”

Het is volgens het Europees Parlement essentieel dat de vervuiler betaalt. Zo worden mensen bewust van de werkelijke prijs van vervuiling en krijgen alternatieven een kans. Zo kan Europa koploper worden in de strijd tegen klimaatverandering en zal de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook