Europarlement stuurt regels voor chauffeurs terug naar de tekentafel

STRAATSBURG, 4 juli - “Bus- en vrachtwagenchauffeurs verdienen een betere deal.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het goed dat het Europees Parlement de voorstellen uit het zogenaamde ‘mobiliteitspakket’ naar de prullenbak verwijst. De transportcommissie moet het mobiliteitspakket nu opnieuw behandelen.

“In het oorspronkelijke plan van de transportcommissie stonden asociale voorstellen die de rij- en rusttijden en arbeidsvoorwaarden zouden verslechteren. Het voltallige Europarlement geeft nu een duidelijk signaal aan de transportcommissie dat het dat niet accepteert”, aldus Eickhout.

Eickhout vindt het tekenend dat rechtse partijen bereid zijn om de markt boven de bescherming van werknemers te stellen. “Als ze doorgaan op deze weg en asociale regels voor chauffeurs blijven bepleiten, dan hollen ze draagvlak uit voor het vrije verkeer en de interne markt in de EU."

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie en de transportcommissie van het Europarlement werden de rij- en rusttijden voor chauffeurs opgerekt en zou voor hen de arbeidsvoorwaarden van hun land van herkomst gelden. Het zou het mogelijk maken voor chauffeurs om tot zestien dagen achter elkaar twaalf uur te rijden.

“Dat is vragen om ongelukken”, stelt Eickhout. “Bus- en vrachtwagenchauffeurs verdienen een eerlijk salaris en goede arbeidsomstandigheden. We hebben de taak om hen te beschermen tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook