Europarlement tekent protest aan tegen dubieus ontwikkelingsgeld voor Eritrea

STRAATSBURG, 10 maart - Het Europees Parlement heeft er grote moeite mee dat er 200 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld naar Eritrea gaat om 'irreguliere migratie' tegen te gaan. Dat staat in een donderdag aangenomen resolutie waar Europarlementariër Judith Sargentini namens de Europese Groenen aan meeschreef. Aanleiding voor de resolutie is het goedkeuren van deze ontwikkelingsgelden voor het dictatoriaal bestuurde land door de EU-ministers terwijl het Europees Parlement het ontwikkelingsprogramma had afgewezen.

“Wij wijzen niet ten principale ontwikkelingshulp aan Eritrea af, maar het huidige plan is niet meer dan een subsidie voor het land om migratie te stoppen. Alsof die jongemannen en -vrouwen alleen voor werkloosheid vluchten”, aldus Sargentini.

Eritreeërs vluchten massaal voor een dictatuur die ze uitbuit en uithongert. Het land ontvluchten is een haast onmogelijke klus door het shoot-to-kill-beleid van de Eritrese grenswacht en de sancties en bedreigingen voor achtergebleven familieleden van de vluchtelingen. Eenmaal aangekomen in Europa zijn Eritreeërs ook niet veilig. Sargetini: “De lange arm van het regime raakt de Eritrese diaspora in de EU en in Nederland. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden door aanhangers van het regime en worden financieel afgeperst door ambassades met een illegale belasting.”

De invloed van het regime gaat zo ver dat aanhangers in Europa rechtszaken aanspannen tegen academici en journalisten wegens laster wanneer zij over het regime rapporteren. “Het is stuitend dat lidstaten ontwikkelingshulp aan een dictatoriaal land ophangen aan migratie en totaal de ogen sluiten voor wat er daadwerkelijk aan de hand is in de Noord-Korea van Afrika en de invloed van het regime in Europa op de vluchtelingen.”

In de resolutie roepen een brede politieke meerderheid in het Europees Parlement op tot verbetering van de democratie en mensenrechten in Eritrea. Het ontwikkelingsgeld mag in ieder geval niet in de zakken van het regime verdwijnen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook