Europarlement verbetert Europese steun bij massa-ontslag

Brussel, 5 november 2013 - Bij massa-ontslag in een bedrijf of sector kunnen werknemers vanaf 2014 financiële steun voor re-integratie krijgen uit het Europees Globaliseringsfonds. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen onderhandelde namens het Europees Parlement met de Europese ministers van Sociale Zaken over de verbetering van het Globaliseringsfonds. Vandaag keurde de commissie sociale zaken van het Europarlement het bereikte akkoord goed.
 
Cornelissen: "Europese steun heeft in veel landen ontslagen werknemers aan een nieuwe baan geholpen. Ook in Nederland is gebleken dat extra Europese middelen voor re-integratie in veel gevallen leidt tot veel betere resultaten dan wanneer het gewone UWV-traject gevolgd wordt, zeker voor oudere werknemers. Gezien de oplopende werkloosheid kunnen werknemers dit fonds goed gebruiken."
 
Op voorstel van Cornelissen moet in de omscholing van werknemers voortaan rekening worden gehouden met de toekomstperspectieven van de sectoren waarvoor werknemers worden opgeleid. Het fonds moet zich richten op duurzame sectoren met potentie. "Het is onzinnig om mensen om te scholen voor sectoren waarin binnen een mum van tijd weer nieuwe ontslagen vallen", aldus Cornelissen. "Het fonds moet juist benut worden om de omschakeling naar een duurzame economie te ondersteunen."
 
GroenLinks wil ondertussen dat de Europese Commissie haast maakt om grote bedrijven zelf meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor tijdige (om)scholing van werknemers zodat ze zich beter kunnen aanpassen aan ontwikkelingen zoals globalisering en de omschakeling naar een duurzame economie. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie in januari van dit jaar opgeroepen om met wetgeving te komen. Cornelissen: "Uiteindelijk moeten we toe naar een situatie waarin niet de EU maar werkgevers zelf verantwoordelijkheid nemen voor de begeleiding van werk naar werk."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook