Europarlement verduurzaamt biobrandstoffen

STRAATSBURG, 11 september 2013 - “Voedsel hoort niet in een benzinetank te verdwijnen” aldus Bas Eickhout, die namens de Groenen in het Europees Parlement onderhandelde over de nieuwe wetgeving rond biobrandstoffen. Het Europarlement stemde vandaag over het verder aan banden leggen van het toenemende gebruik van voedselgewassen als brandstof. “Het verschil van mening gaat om een klein percentage, maar de harde waarheid is dat dit kleine verschil eten voor 17 miljoen mensen per jaar kan betekenen. Het is slecht voor de portemonnee van de consument en kan dramatisch uitpakken voor de mensen in ontwikkelingslanden.”

Het Europarlement besloot vandaag dat in 2020 maximaal zes procent van de transportbrandstoffen afkomstig mag zijn van voedselgewassen. Dat betekent dat het huidige aandeel voedsel in de brandstofmix met ongeveer twintig procent mag stijgen. Europese belastingbetalers en automobilisten betalen ondertussen zes miljard euro per jaar voor de bijmengverplichting van biobrandstoffen, terwijl het onduidelijk is of deze biobrandstoffen duurzaam zijn. “Het is bizar dat we miljoenen subsidies betalen voor biobrandstoffen die kunnen leiden tot voedseltekorten in ontwikkelingslanden,” aldus Eickhout.

Biobrandstoffen zijn duurder dan gewone diesel of benzine en daarom betalen automobilisten jaarlijks ongemerkt honderden miljoen euro meer aan de pomp. Ondertussen zijn foute biobrandstoffen zelfs slechter voor het klimaat dan gewone benzine of diesel en dragen ze bij aan het kappen van tropische regenwouden. Eickhout is opgelucht dat het Europarlement zijn voorstel om dit aan te pakken aannam. Vanaf het jaar 2020 moet er ook rekening worden gehouden met de indirecte effecten op het klimaat en ontbossing. “Het is al verboden is om bossen te kappen voor biobrandstoffen. Het gevolg is echter dat landbouwgrond ten prooi valt voor biobrandstoffen en de boeren vervolgens het bos worden ingejaagd,” aldus Eickhout. “Dan worden dus de facto de bomen gekapt voor biobrandstof en daar steken we nu een stokje voor.”

Helaas kunnen onderhandelingen met de Raad van Ministers nog niet meteen beginnen, aangezien een rechtse meerderheid van het Europarlement hun verlies niet kon nemen en tegen directe onderhandelingen stemde. Hierdoor is er extra lang onzekerheid voor de industrie.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook