Europarlement veroordeelt massale spionage maar komt niet op voor Snowden

STRAATSBURG, 12 maart 2014 - Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten moeten stoppen met het grootschalig verzamelen van gegevens van onverdachte Europese burgers, zo heeft het Europees Parlement vandaag uitgesproken. Het gaf zijn steun aan een bijzonder kritisch rapport van de commissie Burgerlijke Vrijheden. De meerderheid van het parlement komt helaas niet op voor de klokkenluider in het spionageschandaal, Edward Snowden. Een voorstel van de GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini en andere Groenen, dat de EU-landen opriep om Snowden bescherming te verlenen op hun grondgebied, werd verworpen.

"Het is aan de onthullingen van Snowden te danken dat dit kritische rapport over de datagraaierij van de NSA en andere inlichtingendiensten er gekomen is. Hij heeft terecht de klok geluid", stelt Sargentini. "Ik vind het laf en inconsequent dat de meerderheid van mijn collega's in het Europarlement hem niet de bescherming wil bieden die hij verdient."

Snowden, die in Rusland verblijft, schreef vorige week nog aan het Europees Parlement dat hij asiel wil krijgen in de Europese Unie. Sargentini vindt onverdraaglijk dat hij nu afhankelijk blijft van de bescherming van een cynicus als Poetin, die lak heeft aan mensenrechten en volkenrecht.

Het massaal bespioneren van Europese burgers door de NSA kan niet zonder gevolgen blijven, vindt het Europarlement. Het bepleit opschorting van het Swift-akkoord met de VS en van het Safe Harbour-besluit over de doorgifte van persoonsgegevens aan de VS.

Het parlement bekritiseert ook de massasurveillance door Europese inlichtingendiensten. Nederland wordt gewaarschuwd die weg niet verder op te gaan, zoals de regering overweegt. Het Europarlement "dringt er bij de Nederlandse regering op aan af te zien van een zodanige uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten dat een ongerichte en grootschalige surveillance van kabelgebonden communicatie van onschuldige burgers mogelijk zou worden".

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook