Europarlement weigert rechtstatelijke check investeringsbescherming in CETA

STRAATSBURG, 23 november - Een van de heikele punten binnen het handelsverdrag dat de EU met de Canadezen (CETA) wil sluiten is het arbitragemechanisme waardoor bedrijven nationale staten kunnen aanklagen wanneer deze bedrijven zich benadeeld worden door beleidskeuzes. Er zijn grote juridische twijfels of dit omstreden arbitragemechanisme tussen investeerders en staten wel in overeenstemming is met Europese wetgeving. Toch durft een meerderheid van het Europees Parlement het niet aan om het Europees Hof van Justitie te laten toetsen of ICS in strijd is met het EU-verdrag. Een resolutie van GroenLinks die daartoe opriep werd vandaag verworpen door christendemocraten, liberalen en een groot deel van de sociaal-democraten.

Bas Eickhout: “Voor het eerst sluit de EU een akkoord dat investeerders in staat stelt om overheden aan te klagen. Het is verontrustend dat een meerderheid van het Europees Parlement niet eens bereid is om zorgvuldig te onderzoeken of dat wel legaal is.”

Er liggen verschillende juridische analyses van onder andere de Europese rechtersbond die aantonen dat het EU-recht het niet toestaat om buitenlandse rechters EU-wetten te laten interpreteren. De juridische dienst van het Europees Parlement zelf vindt dat er geen probleem is, maar wordt door experts betwist. Ondanks verzoeken tot openbaarheid is de juridische opinie van de Europese Commissie nog steeds geheim.

Eickhout: “Het is belangrijk dat het Europees Hof van Justitie ICS nauwkeurig onderzoekt. Pas dan komt er echt duidelijkheid. Blijkbaar willen de partijen die voor CETA zijn het handelsakkoord zo graag dat ze liever de ogen sluiten voor juridische problemen.”

Een verzoek tot een toetsing door het Hof van Justitie kan worden gedaan door een individuele lidstaat, de Europese Commissie of het Europees Parlement. België heeft aangekondigd een advies te willen vragen aan het Hof maar het is nog onduidelijk of en wanneer dat verzoek wordt ingediend.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook