Europarlement wil einde aan plastic tasjes

Straatsburg, 16 april 2014 - Het initiatief van de Groenen in het Europees Parlement om ons gebruik van plastic tasjes de komende vijf jaar met tachtig procent terugdringen, kreeg de steun van een meerderheid van het Europarlement. Veel van de wegwerptasjes belanden in de plastic soep die op zee ronddrijft. Met als gevolg dat er elk jaar miljoenen zeedieren sterven door plastic in hun maag.

“Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk Europees aangepakt”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Gemiddeld gebruikt elke Europeaan tweehonderd plastic tasjes in een jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Plastic tasjes die in het water belanden, worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn.

EU-landen kunnen nu geen nationaal verbod op gratis plastic tassen instellen omdat dit in strijd zou zijn met Europese interne marktregels. Italië kreeg bijna een rechtszaak aan de broek omdat zij een nationaal verbod op plastic tassen instelden. Eickhout: "Het Europarlement wil dat deze rare kronkel in de Europese wetgeving wordt aangepast. Landen zijn dan vrij om een manier te kiezen om het terugdringen van plastic tasjes vorm te geven.”

Binnenkort starten de onderhandelingen met de Europese milieuministers over de wetgeving.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook