Europarlement wil inspraak EU op Nord Stream 2

BRUSSEL, 21 maart - Als het aan het Europees Parlement ligt, zullen internationale pijpleidingen vanuit derde landen die op EU-grondgebied liggen,  voortaan voldoen aan Europese wetgeving. Vandaag werd het voorstel van de Europese Commissie om het bereik van de Aardgasrichtlijn verder uit te breiden, omarmt en aangescherpt door het Europarlement. De aanpassing van de wetgeving zorgt ervoor dat alle pijpleidingen binnen de EU aan dezelfde spelregels gaan voldoen. Eickhout: “Voor gaspijpleidingen die volledig in de EU liggen gelden strikte eisen. Zo’n pijpleiding mag geen eigendom zijn van de gasleverancier, moet voldoen aan transparantie-eisen, en derde partijen moeten toegang tot de infrastructuur hebben. Voor pijpleidingen op EU-bodem die vanuit het buitenland komen, gelden deze regels niet. Dat is niet meer van deze tijd. Het zorgt voor machtsconcentratie, oneerlijke concurrentie en geopolitieke afhankelijkheid.”

Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor het omstreden Nord Stream 2 project. Tot ongenoegen van Nederland. De Nederlandse regering heeft bezwaren tegen uitbreiding van de wetgeving, en stelt in een officiële reactie derde landen die pijpleidingen in de EU hebben niet tegen het hoofd te willen stoten. Er moet "terughoudend worden opgegaan" met het opleggen van EU regels.  De Nederlandse regering stelt dat Nord Stream 2 een commercieel project is en een aangelegenheid van private partijen. “Eickhout: Dat is van de zotte. Sinds wanneer is Gazprom een normaal privaat bedrijf? De ervaring leert echter dat Rusland de gaskraan gebruikt als politieke pressiemiddel. We geven Poetin extra knoppen in handen om energiepolitiek te bedrijven. Het wordt hoog tijd dat onze regering het belang van de EU boven het belang van Shell gaat stellen.”

De uitbreiding van de wetgeving geeft  de benodigde wettelijke grondslag aan de Europese Commissie om aan te schuiven bij de onderhandelingen over Nord Stream2 : het plan om een directe pijpleiding vanuit Rusland naar West-Europa (om Oekraïne heen) aan te leggen. Het project wordt gesteund door onder andere Duitsland en Nederland, en mede gefinancierd door Shell. Eickhout: "De pijpleiding kan het aandeel Russisch gas in de EU (nu al 34 procent) verder vergroten, zet Oekraïne volledig buitenspel en maakt het gemakkelijker voor Vladimir Poetin om via gaspolitiek EU-landen tegen elkaar uit te spelen,” aldus Eickhout. Vanwege dat laatste punt is er ook veel weestand onder lidstaten die dicht tegen Rusland aanliggen. “Het project werkt nu al als een splijtzwam binnen de EU."

De EU-landen moeten nog een onderhandelingspositie innemen, zodra dat gebeurd is zullen de onderhandelingen over de uiteindelijke wetstekst beginnen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook