Europarlement wil kwetsbare vluchtelingen hervestigen

BRUSSEL, 12 oktober - De Europarlementariërs van de burgerlijke vrijheden-commissie wil ambitieuze en bindende Europese regels voor het gericht uitnodigen van kwetsbare vluchtelingen uit UNHCR-kampen. In landen als Libanon en Kenia zitten grote groepen vluchtelingen die hulp nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om minderjarigen of alleenstaande vrouwen. GroenLinks-Europarlementariër  Judith Sargentini onderhandelde namens de Groenen over de positie van het Parlement waarmee het de onderhandelingen met de Raad zal aangaan. “Volgens de UNHCR zijn er wereldwijd zijn er 1,2 miljoen kwetsbare vluchtelingen. Europa zou een deel van die mensen moeten hervestigen, maar de helft van de EU-landen weigert medewerking. Daarom willen wij bindende afspraken voor alle EU-landen om een bijdrage te leveren. Je mag minderjarigen die vluchten voor oorlog en geweld niet aan hun lot overlaten.”

De Europese Commissie presenteerde vorig jaar zomer het nieuwe wetsvoorstel voor een Europees hervestigingskader. Sargentini: “Het is goed dat de Commissie wil dat alle EU-landen samenwerken voor het beter opvangen van vluchtelingen, maar op basis van vrijwilligheid heeft de EU vooralsnog weinig voor elkaar gekregen.” Daarom stelt Sargentini voor aansluiting te zoeken bij de praktijk van de UNHCR die al ruim vijftig jaar aan hervestiging doet. Tachtig procent van de vluchtelingen worden momenteel in ontwikkelingslanden opgevangen. Tussen die vluchtelingen zitten velen die  een oorlog zijn ontvlucht, maar niet in een veilige situatie zitten zoals bijvoorbeeld minderjarigen. “Het is niet meer dan humaan om als Europa deze groepen uit hun ellendige situatie te halen”, aldus Sargentini.

Sargentini wist ook steun te krijgen voor het behouden van gezinshereniging als een apart mechanisme. De Europese Commissie wilde ook hen onder het hervestigingskader plaatsen maar Sargentini vreest dat dit ten koste gaat van plekken voor kwetsbare vluchtelingen. “Gezinshereniging moet je niet verwarren met hervestiging. We hebben daar aparte Europese regelgeving voor en dat wil ik graag zo houden.”

Het Parlement wil dat EU-landen twintig procent van de jaarlijkse UNHCR wereldwijde hervestigingsbehoefte hervestigen. UNHCR constateert voor 2018 dat dit aantal 1,2 miljoen vluchtelingen zijn. De Europrlementariers willen dus 240.000 van hen in Europa hervestigen. Deze week kondigde Frankrijk aan binnen twee jaar 10.000 vluchtelingen uit UNHCR-kampen te halen, terwijl het Nederlandse kabinet van 500 naar 750 vluchtelingen gaat. Sargentini: “ Het is goed dat lidstaten werken aan het verbeteren van hun nationale programma’s, maar we zien duidelijke behoefte aan Europese regels.”       

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook