Europarlement wil vluchtelingen eerlijk verdelen over Europa

BRUSSEL, 16 juli - “Het Europees Parlement geeft het goede voorbeeld aan de ruziënde ministers: We moeten vluchtelingen eerlijk herverdelen over Europa.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met de steun voor het plan van de Europese Commissie om 40.000 vluchtelingen uit overvolle kampen in Italië en Griekenland te verdelen over andere EU-landen. Sargentini wijst er wel op dat dit eenmalige voorstel slechts een beginnetje is. “We moeten werken aan een permanente verdeelsleutel van vluchtelingen over alle EU-landen.”

Donderdagochtend gaf de parlementscommissie voor Justitie haar goedkeuring voor de voorstellen van de Europese Commissie om vluchtelingen die in Italië en Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden leven, te verdelen over de andere EU-landen. Volgens het plan zou Nederland 2.047 vluchtelingen moeten opnemen. Ondanks meerdere verhitte discussies tussen EU-ministers en -regeringsleiders, zijn de EU-landen daar nog altijd niet mee akkoord. Nederland verschuilt zich achter tegenstribbelende landen met het argument dat Nederland pas meedoet als alle andere landen dat ook doen.

“Ik vind het schrijnend om te zien dat de EU-landen zo moeilijk doen om erkende vluchtelingen, vaak uit verschrikkelijke gebieden als Syrië en Eritrea, een tijdelijk nieuw thuis te geven”, zegt Sargentini. “EU-landen moeten solidair zijn en niet doen alsof dit alleen een probleem van Griekenland en Italië is. Gelukkig is de Justitiecommissie van het Europarlement het met me eens: Het is tijd voor actie.”

De aangenomen tekst van de Justitiecommissie is opgesteld door Ska Keller, Europarlementariër voor de Duitse Groenen, en vraagt onder andere om bij de hervestiging van vluchtelingen rekening te houden met individuele belangen van een vluchteling, bijvoorbeeld als hij al familie heeft wonen in Europa, maar ook met de voorkeuren van een land zelf. Ook vraagt de aanbeveling aan de Europese Commissie om met een permanent plan te komen om de herverdeling van vluchtelingen over Europa te organiseren.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook