Europarlementariërs pogen uit teerzand gewonnen brandstof te weren

STRAATSBURG, 17 december - Het Europees Parlement stemt vandaag over een bezwaar tegen het uitvoeringsbesluit van de Richtlijn Brandstofkwaliteit. Het bezwaar is ingediend door Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) in samenwerking met de sociaaldemocraten. Een succesvolle stemming zal ervoor zorgen dat ongehinderde Europese invoer van CO2-intensieve brandstoffen zoals teerzanden wordt tegengehouden. De milieucommissie van het Europees Parlement steunde eerder Eickhouts initiatief.

Eickhout: “Een ongekend heftige lobby van de Canadese regering en oliemaatschappijen probeert het enorm schadelijke en vervuilende teerzandolie ongehinderd op de Europese markt te krijgen. Dat kunnen we vandaag voorkomen door ons ingediende bezwaar te steunen."

Transport zorgt voor een derde van de CO2-uitstoot in de EU en dit aandeel stijgt hard. De Richtlijn Brandstofkwaliteit is het belangrijkste instrument dat de EU heeft om dit tegen te gaan. De Canadese regering heeft investeringen in het winnen van teerzandolie enorm gestimuleerd en zijn daarom ook uit het Kyotoprotocol gestapt. De lobby is er de afgelopen vijf jaar met succes in geslaagd de Europese Commissie het voorstel brandstofkwaliteit uit te laten kleden. Het huidige voorstel voorziet daardoor oliemaatschappijen van geen enkele prikkel om te investeren in minder vervuilende brandstoffen.

Volgens Eickhout moet deze ontwikkeling in het licht van de onderhandeling rondom CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, bekeken worden. “De druk om tot een nieuw verdrag te komen heeft de Commissie lam gelegd, terwijl de onderhandelingen een perfect instrument voor Canada vormde om haar wil door te drukken.”

Eickhout waarschuwt om die reden voor het opnemen van Investor-State Dispute Settlement (ISDS) clausules in vrijhandelsverdragen. Deze maken het in de toekomst nog veel makkelijker voor buitenlandse bedrijven en overheden om progressief Europees milieubeleid tegen te houden.

Het zal geen gemakkelijke stemming worden, aangezien een absolute meerderheid (376 stemmen) vereist is. Als het bezwaar het haalt dan zal de Commissie met een aangepast voorstel moeten komen. Dit voorstel zal de zorgen van het Europees Parlement over het gebruik van teerzanden, schalieolie en andere CO2-intensieve brandstoffen beter moeten reflecteren

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook