Europarlementariërs verwerpen Europese Wetgeving zaden

BRUSSEL, 11 februari - De commissie landbouw van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie terug gaat naar de tekentafel. Het halfbakken voorstel voor de productie en handel van zaden was een doorn in het oog van de Europese Groenen. Bas Eickhout is dan ook blij dat het voorstel dat multinationals als Monsanto veel te veel macht geeft niet op de steun van de commissie landbouw hoeft te rekenen.

Eickhout: "Dit is een overwinning op de multinationals die met obscure patenten dreigen te gaan bepalen wat er op ons bord ligt. Voor ons is diversiteit van zaden en zaaigoed het belang in deze wetgeving, in plaats van de belangen van bedrijven als Monsanto. Wij accepteren niet dat de grootste bedrijven patent hebben op wat zij ons voorschotelen."

De Commissie wil van de twaalf richtlijnen een enkele verordening maken, maar doet dat op een manier die de vrijheid van ondernemers die werkzaam zijn in bijvoorbeeld de kleinschalige biologische sector beperkt. De Groenen willen dat alleen zaden geproduceerd en verkocht voor commercieel gebruik dienen te worden gedekt door de toekomstige wetgeving. Volgens een studie van de groenen controleren vijf agrochemische bedrijven in Europa nu al ruim 50% van de zadenmarkt. Dat is in meerdere opzichten een allesbehalve gezonde situatie. Het heeft gevolgen voor boeren, agro-biodiversiteit, voor innovatie en voedselzekerheid.

De groenen vrezen dat door het aanvankelijk voorgestelde systeem boeren niet meer de keuze om andere zaadvariëteiten te gebruiken. Bovendien dreigt een enorm tekort aan zaadgoed voor duurzame, energie-efficiënte, lage input landbouw, zoals de biologische landbouw. "Wat we dringend nodig hebben is een meer divers aanbod van zaden," aldus Eickhout. "Dan blijft landbouw beter bestand tegen ziektes en klimaatveranderingen. Het kweken en op de markt brengen van dergelijke zaadvariëteiten behoort geen nichemarkt te zijn, zoals de Europese Commissie wil, het moet de toekomst worden."

Volgens Eickhout hebben de parlementsleden gestemd om de belangen van de boeren, voedselzekerheid en agro-biodiversiteit te behartigen. GroenLinks hoopt dat de stemming van vandaag zal worden bevestigd wanneer het Parlement als geheel in Straatsburg het voorstel bespreekt. "De Commissie zal moeten worden teruggestuurd naar de tekentafel."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook