Europees grensbewakingssysteem lost vluchtelingenproblematiek niet op

Straatsburg, 10 oktober 2013 - Het nieuwe Europese grensbewakingssysteem, Eurosur is geen oplossing voor het voorkomen van drama's zoals afgelopen week bij Lampedusa, constateert GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini. Het systeem maakt gebruik de nieuwste bewakingstechnologie zoals drones en satellietbeelden om de buitengrenzen van Europa te bewaken. GroenLinks stelt dat deze technologie vooral ingezet wordt om de grenzen van Europa nog hermetischer te sluiten en niet om levens van vluchtelingen te redden.

Sargentini: "Europa zou zich bezig moeten houden met humane opvang van mensen in oorlogssituaties of in hongersnood. In plaats daarvan richt de EU zich nu helemaal op het sluiten en bewaken van de buitengrenzen. Vluchtelingen zullen door dit nieuwe - peperdure - systeem alleen nog gevaarlijkere routes moeten volgen om asiel aan te kunnen vragen in Europa."

Sargentini pleitte met haar Groene collega's in het Europarlement voor een duidelijke doelstelling voor het nieuwe grensbewakingssysteem: het redden van levens van vluchtelingen, zodat drama's als bij Lampedusa tot het verleden zullen behoren. Tot haar spijt verwierp een meerderheid van conservatieve en liberale Europarlementariƫrs dit voorstel.

Deze week spraken ook de ministers van de EU-lidstaten over grensbewaking en het drama bij Lampedusa. De Europese Commissie heeft voorgesteld om FRONTEX zoek- en reddingsoperaties uit te voeren in de Middellandse Zee. Maar de lidstaten hebben hier nog geen concrete besluiten over genomen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook