Europees klimaatdebat: dynamiek van de straat komt in plenaire vergaderzaal Europarlement

STRAATSBURG, 13 maart - Woensdagochtend nemen de Europarlementariërs van alle fracties, waaronder GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout namens de Europese Groenen, het woord tijdens een groot klimaatdebat in het Europarlement. Dankzij de inzet van de Europese Groenen zitten scholieren die verspreid over Europa actief zijn in klimaatstakingen, op de tribune. Er staat wat op het spel. Donderdag stemt het Europarlement over het voorstel van de Groenen om de Europese CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 op te hogen van min 40% naar minstens min 55%.

Eickhout: “Al dertig jaar strijden we als Groenen niet alleen in Nederland, maar ook in Europa voor goed en eerlijk klimaatbeleid. Dat is altijd moeizaam gegaan. Maar na de enorme positieve werking van het Parijsakkoord lijkt er nu een volgende omslag aan te komen. En dat zal te danken zijn aan alle publieke druk die aan het ontstaan is. Het is de enige manier om voldoende politici tegen de gevestigde fossiele belangen in te laten gaan en echte verandering teweeg te brengen.”

“Overal in Europa zien we grote klimaatmarsen,” vervolgt Eickhout. Het afgelopen weekend gingen ondanks het slechte weer in Amsterdam 40.000 mensen de straat op. In Brussel kwamen al twee keer meer dan 65.000 mensen op de been. “Het zijn voorbeelden die aantonen hoe belangrijk Europeanen serieuze politiek klimaatactie vinden. En dan heb ik het nog niet eens over de eisen die de stakende scholieren op tafel leggen. Een ontwikkeling die misschien nog wel meer hoop geeft.  Het toont namelijk de wereld van morgen.”

“De tijd van verschuilen achter smoesjes is voorbij. We weten wat voor beleid nodig is. Kolen uitfaseren, bedrijven mee laten betalen, de veestapel inkrimpen, overstappen van vliegtuig naar trein, investeringen grondig vergroenen, enzovoorts. Wat mist is politieke wil. Daarom is het zo belangrijk om elke mogelijkheid aan te grijpen om de plenaire vergaderzaal in het Europees Parlement zo goed mogelijk bewust te maken van de dynamiek die gaande is op de Europese straten. Helemaal aan de vooravond van een belangrijke klimaatstemming zoals op donderdag,” aldus Eickhout.

Het debat begint woensdagochtend om 09.00 uur en is live te volgen.
De stemming over de Europese lange termijn klimaatstrategie vindt donderdagmiddag rond 13.00 plaats.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook