Europees Openbaar Ministerie: Judith Sargentini onderhandelt over nieuwe hoofdaanklager

Brussel, 19 maart - GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini maakt deel uit van een driekoppige delegatie van het Europees Parlement die morgen met de Europese ministers gaat onderhandelen over wie aan het hoofd komt van het nieuwe Openbaar Ministerie van de Europese Unie. Dit Europees Openbaar Ministerie (EOM) wordt op zijn vroegst eind 2020 operationeel en heeft als taak grootschalig en grensoverschrijdend misbruik van EU-geld aan te pakken.

"Misdaad kent geen grenzen. Jaarlijks gaan miljoenen verloren aan fraude, corruptie en het witwassen van Europees geld. Het terugkrijgen van dit geld is moeilijk als het misdrijf over de grens gaat. Grensoverschrijdend onderzoek doen of bewijs verkrijgen verloopt heel traag. Een Europees Openbaar Ministerie is dan ook broodnodig. En een doortastend hoofdaanklager hoort daar bij”, aldus Sargentini. De Europese ministers (de Raad) en het Europees Parlement hebben ieder een eigen kandidaat gekozen, maar moeten nu eens worden over wie dé Europese Openbare Hoofdaanklager wordt.

 

Het EOM is een onafhankelijk instituut binnen de EU dat niet alleen bevoegd is EU-fraude te onderzoeken, maar die ook te vervolgen. 21 EU-landen doen mee, Nederland heeft zich in een later stadium ook gemeld. Denemarken, Hongarije, Ierland, Malta, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden maken geen deel uit van het EOM. "Het is te betreuren dat er landen zijn die niet willen meewerken aan het bestrijden van fraude met ons geld”, stelt Sargentini.   

  

Uit alle aanmeldingen voor de functie van Europees Openbaar Hoofdaanklager heeft een expertpanel drie kandidaten gekozen die zijn voorgelegd aan zowel de Europese ministers als het Europees Parlement. Laura Kovesi, de hoofdaanklager van het Roemeense anti-corruptiebureau, is van de drie de topkandidaat van het Europees Parlement en het expertpanel. De Europese ministers hebben voorkeur voor een van de andere kandidaten.

 

Laura Kovesi ligt in Roemenië zwaar onder vuur wegens al haar werk om corruptie in Roemenië de kop in te drukken. Vorig jaar werd ze door de Roemeense minister ontslagen en nu lopen er rechtszaken tegen haar. 

 

Corruptie is een groot probleem in Roemenië. De huidige regering is al op de vingers getikt door de EU omdat zij de strijd tegen corruptie in het land met nieuwe wetten aan het terugdraaien is. Sargentini: "Roemenië is tot juli voorzitter van de Raad en het past daarbij in te staan voor de Europese waarden. Dat zien we niet terug wanneer de Roemeense regering politiek gemotiveerde rechtszaken aanspant jegens Kovesi. Het is zorgelijk dat partijpolitiek in de weg komt te staan aan besluiten die goed zijn voor ons allemaal."    

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook