Europees Parlement accepteert geen broddelwerk bij bankenunie

Straatsburg, 6 februari 2014 - "Als het aan Dijsselbloem en zijn collega's ligt laten we ons nog tien jaar gijzelen door wankelende banken." Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na afloop van de stemming van het Europees Parlement over het resolutiemechanisme voor omvallende banken. De Europarlementariërs bevestigden hun standpunt dat er een effectieve Europese aanpak moet komen waarbij belastingbetalers niet langer de prijs betalen voor bankenreddingen. Daarmee staat het Europarlement lijnrecht tegenover de positie die de ministers van Financiën vlak voor kerst innamen.

Eickhout: "Het compromis tussen de nationale regeringen is een mislukking in veel opzichten. De duizelingwekkend complexe procedures zullen een snelle en effectieve afwikkeling in de weg staan bij een dreigend failliet van een bank. Bovendien blijft het gevaar van een aanhoudende eurocrisis bestaan door de grotendeels nationale in plaats van Europese garantstelling in het geval dat grote banken omvallen. Grote banken en hun overheden blijven daardoor in elkaar verstrikt."

Eickhout ziet ook grote democratisch tekortkomingen in het plan van de ministers van Financiën om het resolutiemechanisme in een apart verdrag buiten de EU om te regelen. "Daarmee plaatsen de nationale regeringen, na het noodfonds en het begrotingspact, voor de derde keer in drie jaar tijd een zeer belangrijk instrument buiten de democratische structuren voor Europese besluitvorming en controle."

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver heeft minister Dijsselbloem in kamervragen opgeroepen om de Raad van State te laten onderzoeken of het krakkemikkige bouwwerk dat de ministers voor ogen hebben, in strijd is met basisbeginselen uit het EU-verdrag.

De komende weken onderhandelen de Europese ministers, het Europarlement en de Europese Commissie verder om een akkoord te bereiken. De grote meerderheid van het Europees Parlement houdt met de stemming van vandaag vast aan een Europees resolutiemechanisme dat zonder inmenging van nationale toezichthouders snel kan handelen bij een wankelende bank en bovendien onder controle van het Europarlement staat. Maar Eickhout is bezorgd over de opstelling van CDA-Europarlementariër Wortmann. Zij leek in het debat de deur op een kier te zetten voor de ondemocratische route van de ministers. Eickhout hoopt dat de christendemocraten in het Europarlement voet bij stuk houden en niet akkoord zullen gaan met een apart Verdrag voor het resolutiemechanisme, buiten de democratische structuren van de EU om. "Het is niet in het belang van Europese burgers als het Europarlement op dit essentiële punt gaat schuiven", aldus Eickhout.

De duizelingwekkend complexe procedures om een bank te redden

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook