Europees Parlement eist strikte wetgeving op conflictmineralen

Brussel, 12 februari 2014 - De commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europarlement stemde dinsdag in met het voorstel van GroenLinks-Europarlementarier Judith Sargentini dat oproept tot strenge Europese wetgeving die het gebruik van conflictmineralen aan banden moet leggen.

Sargentini: "De productie van grondstoffen in ontwikkelingslanden moet bijdragen aan ontwikkeling in plaats van aan conflict. Sterke Europese wetgeving kan daarvoor zorgen en de oproep hiervoor van het Europarlement is duidelijk."

In veel elektronische apparatuur die we dagelijks gebruiken, denk aan telefoons, computers en systemen in auto’s, zitten conflictmineralen uit ontwikkelingslanden. Op dit moment komt de opbrengst daarvan vaak niet terecht bij de bevolking, maar verdwijnt in de zakken van rebellenleiders die met dat geld hun gewapende strijd financieren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Oost-Congo.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze in maart met een wetgevend voorstel zal komen over conflictmineralen. Het rapport van Sargentini dat dinsdag is aangenomen vraagt om wetgeving die de hele toeleveringsketen in ogeschouw neemt: van de mijn tot aan het bedrijf dat het eindproduct op de Europese markt brengt.

 “Ik vind dat grote bedrijven die deze mineralen in hun producten verwerken de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun toeleveranciers zorgvuldig uit te kiezen zodat ze niet direct of indirect bijdragen aan conflict. Transparantie in de toeleveringsketen is ontzettend belangrijk,” stelt Sargentini.
 
Het standpunt van de Nederlandse regering laat volgens Sargentini veel te wensen over. Op recente Kamervragen van GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik antwoordde minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking dat zij meer ziet in “ketenspecifieke steun- en aanmoedigingsmaatregelen.” "Met andere woorden alleen vrijblijvende lokale projecten in Congo", concludeert Sargentini. "Nederland lijkt niet bereid om ook de Europese bedrijven die gebruikmaken van de mineralen verantwoordelijkheid te laten nemen door importregels op te leggen."

De Europese Commissie en de lidstaten zijn nu aan zet om dit waar te maken. GroenLinks zal druk uit blijven oefenen op zowel nationaal als Europees niveau om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook