Europees Parlement geeft verkeerd signaal aan ministers over belastingontwijking

Straatsburg, 11 december 2013 – GroenLinks is ontsteld over de afzwakking van de aanpak van belastingontwijking en -fraude door christendemocraten. Vandaag gaf het Europees Parlement zijn advies over essentiële wetgeving voor de automatische uitwisseling van belastinggegevens tussen EU-landen om ontwijking op te sporen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Eindelijk ligt er druk op de regeringen van landen die een veilige haven bieden aan belastingontwijkers en dan houden de conservatieve fracties hun de hand boven het hoofd."

Door de gesteunde tekstpassages raadt het Europarlement de ministers van Financiën nu aan om de verplichte gegevensuitwisseling van inkomsten zoals voorgesteld door de Europese Commissie, deels vrijblijvend te maken. Landen als Luxemburg en Oostenrijk krijgen daarmee ruggensteun van de conservatieve fracties om hun gebrek aan transparantie zo lang mogelijk vast te houden.

De besluitvorming over de aanpak van belastingontwijking- en fraude ligt bij de lidstaten die alleen met unanimiteit wetgeving kunnen aannemen. GroenLinks blijft pleiten voor een EU-verdragswijziging waarbij wetgeving om belastingontwijking aan te pakken niet langer met unanimiteit besloten hoeft te worden. Het vetorecht speelt belastingontwijkers in de kaart. Dinsdag werd om dezelfde reden opnieuw geen vooruitgang geboekt door de Europese ministers van Financiën over Europese afspraken over de belasting op spaartegoeden.

"Het is een slechte zaak dat alle Europeanen de consequenties moeten dragen van de opstelling van enkele kleine landen zoals Luxemburg en Oostenrijk maar ook Nederland die Europese afspraken steeds vertragen", aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook