Europees Parlement: Hongaarse democratie en rechtsstaat in gevaar

Straatsburg, 3 juli 2013 - Het Europees Parlement heeft vandaag scherpe kritiek geleverd op de regering-Orbán in Hongarije. Het schaarde zich achter een rapport van de groene Europarlementariër Rui Tavares, dat laat zien hoe Orbán zijn tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement heeft misbruikt om de rechtsstaat te ondergraven en democratische checks and balances te verzwakken. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verlangt dat de Raad van Ministers nu zijn stilzwijgen over Hongarije doorbreekt.

"Het is voor het eerst dat het Europees Parlement de alarmbel luidt over democratie en rechtsstaat in een land nádat het is toegetreden tot de Europese Unie", stelt Sargentini. "De andere EU-landen mogen niet langer wegkijken."

Sargentini wil dat de Raad van Ministers en de Europese Commissie ingaan op de uitnodiging van het Europees Parlement om er samen op toe te zien of de regering-Orbán de aanbevelingen uit het rapport-Tavares uitvoert. Erg optimistisch is zij daar niet over, want premier Orbán speelde gisteren in het debat met het Europarlement voluit de nationalistische kaart. Hij deed de kritiek op zijn overhaaste grondwetswijzigingen, zijn repressieve mediawet en zijn afluisterwet af als een linkse samenzwering tegen Hongarije.

Het Europees Parlement houdt de mogelijkheid van sancties tegen Hongarije open. Om zelf de waarschuwings- en sanctieprocedure van artikel 7 van het EU-verdrag te activeren heeft het parlement echter een tweederde meerderheid nodig. De kans dat die horde genomen wordt is niet groot, zolang de christendemocraten in het Europarlement Orbán de hand boven het hoofd houden.

Sargentini: "Daarom is het nu hoog tijd dat de andere EU-instellingen de druk op de regering-Orbán opvoeren. Europese grondrechten gelden ook voor Hongaarse burgers. We mogen de Hongaren niet in de steek laten."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook