Europees Parlement komt op voor vrij verkeer

STRAATSBURG, 16 januari 2014 – Het bashen van Oost-Europeanen moet stoppen. Dat vindt een overgrote meerderheid van het Europees Parlement. In een stemming vandaag werden de uitlatingen veroordeeld van de Britse premier Cameron en andere politici in Duitsland en Nederland om het vrij verkeer van werknemers in te perken. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen sprak namens de Groenen in het Europees Parlement en steunde de resolutie tegen het feitenvrije en populistische debat over EU-arbeidsmigratie. GroenLinks signaleert dat de problemen eerder bij de regels over het vrij verkeer van diensten liggen.
 
Marije Cornelissen: "De trend om factfree te roepen dat het vrij verkeer en de rechten van EU-inwoners op sociale zekerheid ingeperkt moet worden is zorgwekkend. Het suggereert eerste en tweederangs Europeanen. Specifieke problemen zoals verdringing, uitbuiting of fraude met uitkeringen kunnen en moeten opgelost worden zonder aan het recht op vrij verkeer te tornen.”
 
Het vrij verkeer is een hoeksteen van de Europese samenwerking waarvan burgers, inclusief de honderdduizenden Nederlanders in andere EU-landen, én de economie profiteren. GroenLinks wil dat het principe van non-discriminatie van EU-burgers beter wordt nageleefd. Een ongelijke behandeling tussen nationaliteiten, zoals het beperken van sociale zekerheid of het beperken van de toegang tot de arbeidsmarkt, vergroten de problemen: "Het recht op vrij verkeer van werknemers wordt onterecht als oorzaak gezien voor problemen die bestaan met uitbuiting, onderbetaling of verdringing van werknemers. Als EU-arbeidsmigranten daadwerkelijk gelijke rechten hebben, prijzen ze lokale werknemers niet langer uit de markt", aldus Cornelissen.
 
GroenLinks betreurt dat het debat over problemen rond EU-arbeidsmigratie zich niet concentreert op het vrij verkeer van diensten, dat veel meer de oorzaak is van de zorgen rond arbeidsmigratie. Cornelissen: "Schijnzelfstandigheid, detachering en trucs met uitzendbureaus zijn allemaal zaken die legaal mogelijk zijn onder de Europese regels voor vrij verkeer van diensten. Laten we het EU-arbeidsmigranten makkelijk maken om in reguliere arbeidscontracten te werken tegen dezelfde voorwaarden als binnenlandse werknemers en bedrijven die misbruik maken van de regels hard aanpakken.”
 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook