Europees Parlement neemt stappen tegen Hongarije

STRAATSBURG, 17 mei - "De afgelopen jaren houdt de Hongaarse overheid een heksenjacht op alles wat thuishoort in een gezond werkende democratie en rechtstaat. Persvrijheid, ngo's, universiteiten en rechten van minderheden en vluchtelingen worden keer op keer slachtoffer van de grillen van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het is tijd dat we als Europese Unie opkomen voor de waarden die we als lidstaten delen.”  Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini over een vergaande resolutie die in het Europees Parlement vanmiddag hoogstwaarschijnlijk een meerderheid achter zich zal krijgen. Sargentini onderhandelde deze namens de Europese Groenen en wil dat het Europees Parlement de noodzakelijke stappen gaat zetten om een zogenaamde artikel 7-procedure in gang te zetten.
 
De resolutie geeft de commissie Burgerlijke Vrijheden het mandaat om te onderzoeken of Hongarije maatregelen opgelegd kunnen worden. Tegen Hongarije lopen inbreukprocedures op verschillende vlakken, maar een artikel 7-procedure heeft verdergaande gevolgen. Het zou Hongarije tijdelijk op non-actief kunnen zetten door hun stemrecht in de Europese Raad te ontnemen. Sargentini: "Als een land duidelijk niet de gedeelde waarden langer onderschrijft vind ik het ook logisch dat hen het recht wordt ontnomen om constant met veto’s te gaan zwaaien en daarmee oplossingen voor de problemen van deze tijd blokkeert."
 
De Europese christendemocraten doen uiteindelijk niet mee aan de resolutie. "Het is jammer dat zij hun partijgenoot Orbán de hand boven het hoofd houden. Voor de overige partijnen is het geen optie om toe te zien hoe Hongarije steeds verder verwijderd raakt van een democratie en rechtsstaat," aldus Sargentini.
 
Buitenlandse ngo's wordt het functioneren in Hongarije lastig gemaakt, kranten worden gedwongen te sluiten, minderheden worden in een kwaad daglicht gezet, asielzoekers worden opgesloten in containers aan de grens. Het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die onder leiding van premier Orbán zijn genomen. Sargentini: "De Europese Commissie noch de lidstaten durven het aan om werkelijk stappen te zetten en dus is het aan het Europees Parlement om Europese verworvenheden van vrijheden en rechten te verdedigen."  

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook