Europees Parlement onderzoekt LuxLeaks

STRAATSBURG, 12 februari - Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met het mandaat van de Groene fractie voor een speciale commissie die onderzoek gaat doen naar belastingontwijking in de Europese Unie. Deze commissie kan druk zetten op de Commissie-Juncker en op de EU-landen om meer werk te maken van een rechtvaardig Europees belastingbeleid.

GroenLinks-Europarlementariër Eickhout: “Het Europees Parlement gaat uitzoeken op welke manier de regels zijn overtreden bij jarenlange praktijken van belastingontwijking in heel Europa. Dit biedt kansen om de nog altijd trage en halfslachtige aanpak van belastingontwijking een nieuwe boost te geven.”

Aanvankelijk wilden de grootste fracties in het Europarlement alleen een vrijblijvende resolutie aannemen over dit onderwerp. Dankzij grote druk van de Groene fractie komt er nu een speciale commissie die de complexe problematiek rond belastingontwijking grondig kan onderzoeken. Weliswaar hadden de Groenen liever het zwaarste middel, een parlementaire enquête, ingezet om de onderste steen boven te krijgen, maar in ieder geval is het mandaat dat de basis was voor die enquête, nu de onderzoeksopdracht voor de speciale commissie.

GroenLinks hoopt dat belangrijke Europese en nationale politici en CEO's voor de commissie zullen verschijnen om zich te verantwoorden voor de huidige situatie waarin multinationals vrijwel geen belasting betalen waardoor de rekening komt te liggen bij kleine bedrijven en burgers. Met een parlementaire enquête zou die druk groter zijn geweest. “Het komt er nu op aan dat de leden van de commissie hun partijgenoten in de lidstaten onder druk zetten om alle informatie te verstrekken en op te komen dagen wanneer zij gevraagd worden om verschijnen voor de commissie.”

De Groenen hebben onder anderen hun fractievoorzitter Philippe Lamberts als lid van de commissie naar voren geschoven en zet daarmee zwaar geschut in. Hij maakte eerder furore door de bonussen van bankiers aan banden te leggen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook