Europees Parlement spreekt zich uit tegen ‘LHBT-vrije zones’

Straatsburg, 18 december 2019 - Het Europees Parlement heeft zich zojuist gekeerd tegen de toenemende discriminatie tegen LHBT’ers in de EU. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Als Parlement geven we een krachtig signaal: iedereen heeft het recht zichzelf te zijn in Europa.”

Met een resolutie roept het Parlement alle EU-landen op de grondrechten en vrijheden van alle burgers, inclusief LHBT'ers, te beschermen en vraagt aan de Europese Commissie om actie te ondernemen. Van Sparrentak: “Hoewel deze resolutie een stap in de goede richting is, moet er veel meer gebeuren. Zo zou de Europese Commissie sancties moeten opleggen bij landen die maatregelen nemen tegen deze vrijheden. Ook de onderhandelingen over de overkoepelende Europese anti-discriminatiewet zouden eindelijk opgepakt moeten worden in de Europese Raad van Ministers.”

De specifieke aanleiding van deze resolutie is de situatie in Polen, waar steeds meer LHBT-vrije zones verschijnen. In 2019 hebben in Polen 87 gemeenten of regio's zichzelf ‘LHBT-vrij’ of ‘vrij van LHBT-ideologie’ verklaard. Deze initiatieven maken deel uit van een groot aantal aanvallen op de LHBT-gemeenschap in Polen. Haatzaaien tegen LHBT’ers was een belangrijk thema tijdens de recente nationale verkiezingscampagne van rechtse partijen. Bovendien verbieden verschillende bestuurders Pride Marches en bewustwordingscampagnes, zoals Paarse Vrijdag.

Het groeiend aantal aanvallen op de LHBT-gemeenschap vanuit de staat, regeringsfunctionarissen en politici beperkt zich niet alleen tot Polen. Ook op veel andere plekken in de EU is sprake van toenemende anti-LHBT-sentimenten. Dit blijkt onder meer uit de toename van het aantal gemelde incidenten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Finland. In Litouwen, bijvoorbeeld, wordt sinds 2010 een anti-propagandawet gebruikt om de LHBT-gemeenschap het zwijgen op te leggen en LHBT-gerelateerde inhoud in de media te censureren. Van Sparrentak: “Het is noodzaak dat we deze vorm van discriminatie aanpakken, hier moeten we als Parlement dus bovenop blijven zitten.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp