Europees Parlement stemt over aanbevelingen na Panama Papers

STRAATSBURG, 13 december - In april 2016 schokten de Panama Papers schokten de wereld. Een netwerk van onderzoeksjournalisten onthulde hoe criminelen, politici, superrijken en bedrijven hun vermogens met ingenieuze offshore-constructies verborgen voor justitie en belastingdiensten met hulp van het advocatenkantoor Mossack Fonseca. Het Europees Parlement stelde op voorstel van de Groenen een onderzoekscommissie in. Woensdagmiddag stemt het Europees Parlement over de conclusies en aanbevelingen van deze commissie. GroenLinks hoopt dat de ambitieuze aanbevelingen de stemming overleven.

Europarlementariër Bas Eickhout: “De EU zet stappen om belastingontduiking en belastingontwijking tegen te gaan, maar deinst vaak terug voor maatregelen die de verdienmodellen van belastingparadijzen en bijbehorende industrie in de kern raken. De onderzoekscommissie roept om deze belastingtaboes te doorbreken.”

Er liggen 210 aanbevelingen van de onderzoekscommissie ter stemming voor. Een aantal voor GroenLinks cruciale aanbevelingen worden echter door de fracties van de christendemocraten en liberalen betwist:

  • effectieve minimumtarieven voor belastingen op rente en royalty’s
  • EU-zwarte lijst van belastingparadijzen moet ook belastingparadijzen binnen de EU omvatten (zoals Nederland, Luxemburg en Ierland en Malta)
  • einde aan zelfregulering van belangrijkste sectoren die betrokken zijn bij offshorepraktijken zoals accountants, notarissen, advocaten, makelaars
  • verplichte melding en rechtvaardiging bij autoriteiten en toezichthouders voor de oprichting van offshorestructuren
  • oproep aan de Commissie om maatregelen tegen bealstingontwijking te nemen zonder vetorecht van lidstaten


De stemming vindt plaats op de dag dat Europarlementariër Judith Sargentini namens het Europees Parlement de negende onderhandelingsronde voert met de Raad van Ministers over één van de belangrijkste stukken Europese wetgeving om de schandalen uit de Panama Papers tegen te gaan: de antiwitwasrichtlijn.

Sargentini: “Europeanen vragen om daadkracht tegen de praktijken die de Panama Papers aan het licht brachten. Maar bij concrete voorstellen van het Parlement om volledige transparantie te krijgen over de mensen van vlees en bloed achter de schimmige bedrijfsstructuren en trusts, liggen de nationale regeringen voorlopig dwars. Dat is niet uit te leggen.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook