Europees Parlement: vluchtelingen helpen is niet strafbaar

STRAATSBURG, 5 juli - Het Europarlement wil dat de Europese Commissie met richtlijnen komt die glashelder moeten maken dat het helpen van vluchtelingen of migranten niet strafbaar gesteld mag worden. “Mensen in nood help is een morele plicht van ons allemaal,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini die namens de Europese Groenen meeschreef aan de resolutie.

Onder huidige Europese regels is het helpen van mensen die de EU irregulier zijn binnengekomen, zich hier verplaatsen en of verblijven, alleen strafbaar als degene die helpt daar persoonlijk financieel beter van wordt. Wat niet strafbaar is, is het helpen zonder financieel gewin van iemand zonder verblijfsrecht. Dat staat ook heel duidelijk in het VN-protocol tegen mensensmokkel. Het Europarlement wil nu dat de Europese Commissie ervoor zorgt dat de EU-landen zich aan deze Europese afspraken gaan houden.

Sargentini: “Als een Deense automobilist een Syrische familie met kleine kinderen langs de snelweg ziet sjokken, dan is het gewoon menselijk om hen een lift te geven. En als Spaanse brandweermannen bij de Griekse eilanden mensen redden van de verdrinkingsdood, dan verdienen zij applaus. Maar zij werden voor hun goede daden voor de rechter gesleept.”

Het debat over het helpen van vluchtelingen/mensen zonder verblijfsrecht is recent opgelaaid met de taferelen op de Middellandse Zee. Meerdere Europese landen weigeren boten van hulporganisaties de toegang tot de haven. Op Malta ligt de Sea Watch te wachten tot ze toestemming krijgt om uit te varen. Het schip de Aquarius ligt in Marseille in de haven omdat het zich niet meer in Italië mocht bevoorraden. Er zijn momenteel nog nauwelijks reddingsschepen actief op de Middellandse zee. En dat terwijl de wet in Italië helder is: humanitaire hulp is niet strafbaar.

“Veel EU-landen maken in eigen land een onderscheid tussen hulp en uitbuiting, maar dat onderscheid lijken ze uit het oog te hebben verloren als het gaat om reddingsacties op de Middellandse Zee,” aldus Sargentini. De regeringsleiders schreven op de eurotop nog nadrukkelijk op dat alle schepen die op de Middellandse zee opereren de geldende wetten moeten respecteren en de werkzaamheden van de Libische kustwacht niet in de weg moeten zitten.

Sargentini: “Natuurlijk moeten alle schepen op zee de wet volgen. Waarom moet dat worden benadrukt? Volgen de hulporganisaties niet juist alle wetten door respect te tonen voor de wetten van de zee waarin een principe heel helder is: een drenkeling moet gered worden? EU-landen moeten zich ook aan de wet houden en ervoor zorgen dat mensen zonder verblijfsdocumenten helpen uit humanitaire overwegingen niet strafbaar is.” 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook