Europees Parlement wil Europese cloudindustrie stimuleren

Straatsburg, 10 december 2013 - Het Europees Parlement riep vandaag op tot de ontwikkeling van een Europese cloudindustrie. Een volwassen, eigen cloudindustrie moet Europese overheden, bedrijven en burgers beschermen tegen de datagraaierij van niet-Europese inlichtingendiensten. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini schreef namens de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement mee aan het voorstel.

Sargentini: “Overheden in Europa brengen nu veel geld en gegevens naar Amerika en de NSA maakt daar dankbaar misbruik van. Aangezien Amerika voorlopig onze burgerrechten niet erkent, kunnen we niet anders dan onze belangrijkste gegevens voor onszelf houden.”

Het Europarlement steunt onder meer de oproep van Sargentini om de Europese aanbestedingsregels aan te passen, zodat gevoelige Europese overheidsdata in Europa moeten blijven. Verder roept het rapport op om de uitlevering van gevoelige gegevens aan buitenlandse autoriteiten te verbieden. Ook dat verbetert de positie van Europese cloudbedrijven: zij kunnen zich op de Europese wet beroepen als zij weigeren gegevens af te staan.

Sargentini is tevreden over de kracht die het Europarlement toont. “We zijn er nog niet, maar het zal iedereen duidelijk zijn dat het Europees Parlement steeds toonaangevender wordt als het gaat om het beschermen van de privacy van Europese burgers. Dat is winst.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook