Europees Parlement wil Open Source software voor privacy in Europese Cloud

STRAATSBURG, 16 februari - Op voorstel van GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini eist het parlement dat in de Europese Cloud zoveel mogelijk vrije en opensource software gebruikt wordt om persoonsgegevens beter te kunnen beschermen. Het Europees Parlement steunt verder het voorstel van de Europese Commissie dat inzet op de ontwikkeling van een Europese Cloud om bedrijven, overheden en universiteiten effectiever te laten opereren in de digitale economie. Het Parlement benadrukt daarbij het belang van Europese infrastructuur voor de privacy van Europese burgers.

Sargentini: “Door gegevens op Europese infrastructuur op te slaan zijn we beter beschermd tegen datagraaierij door bedrijven en politieke en economische spionage uit de VS. Met een Europese Cloud kunnen we in de EU een voorsprong opbouwen op het gebied van gegevensbescherming. Dat zal goed zijn voor onze portemonnee en onze privacy.”

De ontwikkeling van de Europese data-infrastructuur is een van de drie pijlers van het Europese Cloudinitiatief. De focus op Europese infrastructuur komt voort uit het voorstel van Sargentini van eind 2013 waarin het Europees Parlement stelde dat gevoelige economische, persoons- en onderzoeksgegevens zoveel mogelijk door Europese cloudaanbieders verwerkt moeten worden. Daarnaast stelde het Parlement dat die cloudaanbieders gestimuleerd moeten worden open source software te gebruiken, om te voorkomen dat er geheime achterdeurtjes in software wordt ingebouwd.

Volgens Sargentini heeft de Commissie niet altijd de beste reputatie als het gaat om dit soort ontwikkelingen. “De Commissie luistert veel te goed naar grote Amerikaanse bedrijven als HP en Amazon, die graag dominante spelers willen worden in de cloud. Door open standaarden af te dwingen, verkleinen we dat risico, maar we moeten de komende jaren toch goed de vinger aan de pols blijven houden. We hebben niet alleen de infrastructuur nodig, maar ook de kennis en kunde om hem te gebruiken, uit te bouwen en te onderhouden.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook