Europees Parlement wil verbod op zware stookolie in Noordpoolgebied

BRUSSEL, 31 januari - GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is verheugd dat het Europees Parlement vandaag een eerste stap heeft gezet richting een verbod op het gebruik van zware stookolie in de wateren rondom de Noordpool: “Dit is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie en de lidstaten, inclusief Nederland. Het is tijd om een verbod internationaal af te gaan dwingen.”

Eickhout: “Door klimaatverandering smelt het Noordpoolijs in rap tempo. Daardoor ontstaan nieuwe vaarwegen en wordt het mogelijk om er grondstoffen te winnen. De nieuwe situatie vraagt om strikte regelgeving. Het Noordpoolgebied is een enorm kwetsbaar ecosysteem waar onherstelbare schade snel veroorzaakt is.”

“Zware stookolie is de ergste troep die je kunt verbranden in een schip,” stelt Eickhout. “Doordat het zo goedkoop is, is het echter de meest gebruikte brandstof in de zeescheepvaart. De EU heeft regelgeving die het gebruik ervan aan banden legt. Maar in het overgrote deel van de landen en internationale wateren, is dat niet het geval.”

Volgens Eickhout zou zware stookolie overal verboden moeten worden, maar is gebruik in het Noordpoolgebied extra schadelijk: “Bij schipbreuk is de kans op een olieramp extra groot door de barre omstandigheden in het gebied. De gevolgen van een dergelijke ramp zijn gigantisch. Deze zeer vervuilende olie is daar onmogelijk op te ruimen, en herstel van het ecosysteem gaat door de lage temperatuur erg langzaam.”

“De stemming van vandaag is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie, dat een verbod op zware stookolie niet in hun in 2016 verschenen 'Arctic Strategy' opnam. Nog belangrijker is echter dat deze kwestie opgepikt wordt door de lidstaten. Het zijn de lidstaten die zo een ban via de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN kunnen afdwingen. Ik roep de Nederlandse regering dan ook op om snel dit standpunt over te nemen,” aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook