Europees Parlement wil verder kijken dan drie procent

STRAATSBURG, 23 oktober 2013 - GroenLinks wil een sociaaleconomisch bestuur van de eurozone dat verder kijkt dan begrotingstekorten en overheidsschulden. Een meerderheid van het Europees Parlement dringt daar vandaag ook op aan in een rapport over het Europees Semester. De regeringsleiders die deze week vergaderen over nieuwe stappen voor de coördinatie van economisch beleid om de euro te versterken moeten deze boodschap serieus nemen, vindt Europarlementariër Bas Eickhout: "De complexe economische problemen in de eurozone los je niet op door je vast te klampen aan de 3%-norm. Die aanpak heeft jammerlijk gefaald. De regeringsleiders kunnen en moeten stappen zetten om het Europees economisch beleid te verbreden zodat die niet automatisch leidt tot bezuinigingen, maar ook inzet op investeringen in werk en vergroening."

Mede op initiatief van GroenLinks pleit het Europees Parlement voor drie belangrijke aanpassingen in het economisch en begrotingsbeleid van Olli Rehn en de ministers van financiën. Ten eerste moet er een einde komen aan de bezuinigingsopdrachten aan alle landen tegelijk. Landen met meer begrotingsruimte zoals Duitsland moeten nu juist investeren in zaken als duurzame infrastructuur en innovatie. "Dat helpt ook de zuidelijke economieën van de eurozone vooruit", aldus Eickhout.

Ten tweede wil het Europarlement dat werkgelegenheid en sociale uitkomsten centraal komen te staan in het economisch bestuur van de eurozone. "De EU moet niet alleen controleren of het huishoudboekje op orde is, maar ook of landen hun menselijk kapitaal onderhouden. Oplopende werkloosheid, armoede en ongelijkheid vormen minstens een zo groot gevaar voor de euro, als begrotingstekorten".

Ten derde pleit het Europarlement op initiatief van GroenLinks voor vergroening van belastingstelsels. Eickhout: "Vervuilende en energie slurpende industrieën dragen te weinig bij aan de publieke inkomsten of worden zelfs gesubsidieerd. Eurolanden die hen niet aanzetten tot groene innovatie zullen werkgelegenheid verliezen en zijn veroordeeld tot onbetaalbare energie-importen uit instabiele regimes: een veel groter gevaar voor de stabiliteit van de eurozone dan een iets hoger tekort op het huishoudboekje van 2014."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook