Europees Parlement wil vervuiling van middelgrote stookinstallaties aanpakken

BRUSSEL, 6 mei 2015 - De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een belangrijke stap gezet in het beperken van de uitstoot van middelgrote stookinstallaties. Nu de eerste stemming is afgerond kunnen de onderhandelingen met de Raad van ministers beginnen. "Het voorstel had ambitieuzer gekund, maar het biedt wel kansen voor de Nederlandse groene economie" aldus Bas Eickhout.

Aan grote industriële installaties (vanaf 50 MW) stelt de EU al eisen, hetzelfde geldt voor installaties tot 1 MW, zoals huishoudelijke kachels en boilers. Tot dusver is de uitstoot van installaties die hier tussen vallen, bijvoorbeeld zeer vervuilende dieselgeneratoren, nooit aan enige Europese regulering onderhevig geweest.
Bas Eickhout: “Dit betekent dat een gat in de Europese regelgeving opgevuld gaat worden. Twintig tot dertig procent van de verbetering in Europese luchtkwaliteit moet via deze nieuwe wetgeving bereikt worden, geen klein bier dus.”

“Tevens biedt het kansen voor een deel van de Nederlandse groene economie die ontstond is doordat Nederland de uitstoot van middelgrote installaties al eerder gereguleerd heeft. We hebben een koppositie die we, zodra heel Europa dezelfde regels heeft, buiten Nederland kunnen gaan benutten", aldus Eickhout.

Wel is Eickhout kritisch over het ambitieniveau: "Dit is in lijn met wat we in Nederland hebben. Dat ontneemt ons een kans om luchtvervuiling in Nederland steviger aan te pakken. Verder zal het voorstel in Nederland geen verdere prikkels tot innovatie opleveren. Gelukkig zijn er op initiatief van de Europese Groenen nog wel energiebesparingseisen voor installaties toegevoegd aan het voorstel."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook