Europees Parlement wil voedselfraude voorkomen

STRAATSBURG, 14 januari - Het paardenvleesschandaal heeft Europa wakker geschud. Telkens weer kwamen er berichten naar buiten dat er frauduleuze praktijken in de voedselketen plaatsvinden. Voedsel wordt onder druk van de industrie zo goedkoop en zo massaal mogelijk geproduceerd, waardoor de kwaliteit en veiligheid eronder lijdt. Het Europees Parlement heeft vandaag een rapport aangenomen om voedselfraude aan te pakken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout initieerde een aantal jaar terug de website Baas op Eigen Bord om de problematiek van voedselproductie aan te kaarten en is blij met de stemming in het Europees Parlement, ondanks dat hervormingen in het landbouwbeleid pas echt zoden aan de dijk zouden zetten.

Eickhout: “We moeten kunnen vertrouwen op wat voedselindustrie ons voorschotelt. Helaas is dat vertrouwen ernstig geschaad. Wij willen dat we weten wat we eten.”

Onder invloed van de Groene Fractie zijn een aantal zaken in het rapport aangescherpt. Fraude met labels, zoals het labelen van legbatterij eieren als biologische eieren, moet stoppen. Bovendien vinden de Groenen het belangrijk dat de bezuinigingen op voedselcontrole worden teruggedraaid en onafhankelijk zijn van de industrie. Vaak worden controles gedaan enkel vanuit het belang van de industrie en daarmee is voedselveiligheid niet gewaarborgd.

Om beter te weten wat we eten pleit GroenLinks voor kortere voedselketens. “We lijken te denken dat ons eten wordt gemaakt door een fabriek, in plaats van door hardwerkende boeren,” aldus Eickhout. Volgens Eickhout leidt de grootschalige productie en bezuinigingen onder druk van grote supermarkten voor de schandalen die de afgelopen jaren in de media kwamen. “De consument trekt hierdoor aan het kortste eind. Deze wil wel gezond en eerlijke eten maar krijgt geen inzicht in hoe zijn eten gemaakt wordt. Door transparante en kortere ketens van boer naar je bord kun je als consument wel een keuze maken.”

In die zin betreurt Eickhout wel dat hetzelfde Europees Parlement dat nu fraude wil aanpakken, met het landbouwbeleid de verdere schaalvergroting en lange voedselketens in stand houdt. “Fundamentele hervormingen in het landbouwsysteem zijn noodzakelijk om echt te zorgen voor een transparante voedselketen en helderheid over wat je op je bord krijgt. We controleren weliswaar nu goed op fraude, maar dat is wel aan het einde van een manier van voedselproductie die niet deugt.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook