Europees Parlement wil volwaardige reddingsmissie Middellandse Zee

STRAATSBURG, 29 april - Het Europees Parlement sprak zich woensdag op initiatief van de Groenen uit voor een volwaardige reddingsmissie op de Middellandse Zee. Daarmee geeft het Europarlement een sterk signaal af aan de Europese regeringsleiders. Die vonden het tijdens hun spoed-eurotop afgelopen week genoeg om de huidige grensbewakingsmissie te versterken.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wees tijdens een persconferentie woensdagochtend nogmaals op de verschillen tussen een reddingsmissie en de huidige grensbewakingsmissie van Frontex: “Als we onze aandacht en middelen niet verleggen naar de plekken waar vluchtelingen verdrinken, dan blijven we deze drama's zien. En dan blijven ook de minuten stilte voor de slachtoffers voortduren.”

Sargentini is tevreden dat de meeste partijen in het Europees Parlement steun geven aan een nieuwe Europese missie die actief op zoek gaat naar vluchtelingen die op volle zee in problemen zijn en ervoor zorgt dat ze gered worden.

Tegelijkertijd pleiten de Europese Groenen ervoor om het complete asielbeleid op de schop te nemen, daarin hoort een eerlijke systeem om asielzoekers te verdelen over alle EU-landen en een manier voor vluchtelingen om Europees asiel aan te vragen buiten Europa.

Sargentini: “Veel van de bootvluchtelingen hebben recht op een status in de EU, dus waarom regelen we dan niet dat zij die status vooraf krijgen en daardoor niet onnodige risico’s hoeven te nemen om Europa te bereiken?”

Lees meer in het uitgebreide webbericht op GroenLinks.nl

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook