Europees pleidooi van Juncker voor veilige en legale migratie krijgt vorm

BRUSSEL / DEN HAAG, 27 september - Woensdag presenteerde de Europese Commissie nieuwe voorstellen voor het verbeteren van de verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de EU-landen op het gebied van asiel en migratie. De Commissie wil dat EU-landen tot oktober 2019 minstens 50.000 vluchtelingen uit Afrika en Midden-Oosten uitnodigen en wil werken aan projecten in Afrika voor legale arbeidsmigratie. GroenLinks juicht deze stap van de Commissie toe en stelt vast dat Junckers visie op migratie in zijn State of the Union meer is dan een romantische visie.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: "Het is hard nodig dat we asiel en migratie in de breedte benaderen. Daar horen ook veilige en legale manieren bij voor mensen die niet langer in hun thuisland kunnen blijven. Veilige en legale routes zijn de beste remedie tegen verdrinken op zee."

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg is het noodzakelijk dat een veilige en legale route voor migratie hand in hand gaat met een gezamenlijk uitzetbeleid. "Dit is de richting die GroenLinks ook steeds bepleit heeft: Europese afspraken om mensen die geen verblijfsstatus krijgen ook echt uit te zetten naar hun eigen land, en Europese afspraken om mensen die bescherming nodig hebben deze ook daadwerkelijk te bieden. De Europese Commissie dwingt de lidstaten nu om zich uit te spreken over hoe we echt moeten omgaan met migratie naar Europa. Nu houden lidstaten zich blind en doof voor het feit dat door hun handelen mensen in mensonterende kampen in Libië vastzitten."

Op dit moment werkt Sargentini namens de Groene fractie in het Europees Parlement aan een nieuwe wet die moet regelen dat alle EU-landen gaan hervestigen. Een belangrijke stap voor het vergroten van de solidariteit onder de EU-landen en met ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden worden momenteel immers tachtig procent van de vluchtelingen opgevangen. Sargentini: "Op dit moment kent de helft van alle EU-landen geen systeem om de kwetsbaarste mensen uit UNHCR-kampen te verwelkomen. Het is daarom goed dat de Commissie dit voorstel als een overbruggingsmaatregel gebruikt totdat er een Europese wet ligt. Ik roep de lidstaten op om mee te werken."

Naast deze voorstellen constateert de Commissie ook dat er nog vluchtelingen zijn in Griekenland en Italië die wachten om door een EU-land te worden uitgenodigd. Twee jaar geleden hebben EU-landen afgesproken 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië te halen, maar daar is in de praktijk vrij weinig van terecht gekomen. Sargentini: "Tot nu toe zijn rond de 30.000 vluchtelingen uit hun benarde situatie gehaald. De meeste EU-landen hebben weigeren hun afspraken na te komen. Ondertussen zitten op de Griekse eilanden door de gevolgen van de EU-Turkijedeal duizenden mensen al maandenlang klem. Ik vind dat de Europese Unie voor hen onmiddellijk een oplossing moet bieden." 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook