Europese afvalwetgeving: Milieucommissie steunt omslag naar kringloopeconomie

BRUSSEL, 27 februari - Europa gaat de afvalwetgeving flink verbeteren. Belangrijkste punten in de deal waar de milieucommissie dinsdag haar steun voor uitsprak, zijn het uitfaseren van het storten van afval en bindende doelstellingen voor recycling. Europarlementariër Bas Eickhout is vooral tevreden met de omschakeling in denken over afval: “De omslag naar een kringloopeconomie is even noodzakelijk als onvermijdelijk.” 

De milieucommissie van het Europees Parlement stemde dinsdagochtend formeel in met de deal die onderhandelaars namens het Europarlement bereikten met vertegenwoordigers van de EU-landen. Eickhout zat namens de Europese Groenen aan de onderhandelingstafel. 

Deze herziening is een flinke verbetering van de huidige afvalwetgeving. Eickhout: “Heel belangrijk: We gaan het storten van afval uitfaseren. Ook hebben we een aantal bindende doelstellingen vastgesteld die ervoor zullen zorgen dat we steeds meer afval gaan recyclen.” Verder springen ook de extra verplichtingen rondom gescheiden inzameling van afval in het oog, een absolute noodzakelijkheid om hoge kwaliteit van recyclebaar materiaal te garanderen.

“Ons huidige lineaire economische model waarin we telkens nieuwe grondstoffen winnen om ze vervolgens weg te gooien alsof het niets is, is onhoudbaar”, aldus Eickhout. “Nooit eerder is zo duidelijk in EU-wetgeving vastgelegd dat we daar vanaf moeten. Nu is het zaak om door te pakken.”

Naast de afvalkant van de circulaire economie, moet ook veel beter gekeken worden naar de productiekant. Want nog beter dan slim omgaan met 'afval', is om het creëren ervan überhaupt te voorkomen. Een herziening en uitbreiding van de ecodesignrichtlijn is in dat opzicht een no-brainer. “Die wetgeving moeten we zo snel mogelijk aanscherpen”, stelt Eickhout.

Nu de milieucommissie akkoord is met de deal, moet het voltallige Europarlement zich er nog over uitspreken. Een formaliteit die waarschijnlijk in de week van 12 maart zal plaatsvinden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook