Europese Christendemocraten schorsen Fidesz-partij Viktor Orbán

BRUSSEL, 20 maart - De EVP, de partij van Europese Christendemocraten waartoe ook het Nederlandse CDA en de Duitse CDU en CSU behoren, heeft vandaag besloten de Hongaarse regeringspartij van Viktor Orbán, Fidesz, te schorsen.

GroenLinks-Europarlementariër en Hongarije-rapporteur Judith Sargentini: "Orbán zet al jaren de bijl in de Hongaarse democratie en rechtsstaat, maar nooit was het genoeg voor de Europese Christendemocraten om hem een halt toe te roepen. Sterker nog, Orbàn kan zo lang schaamteloos doorgaan omdat de Europese christendemocraten de Fidesz-partij de hand boven het hoofd houden. Twee maanden voor de Europese verkiezingen is dit kennelijk het maximale waarmee de EVP komt om onze waarden te beschermen.”

Sargentini: "Het is overduidelijk dat partijpolitiek en het tevreden houden van de verschillende kampen binnen de EVP de doorslag heeft gegeven. Dat is onacceptabel. Wij gaat over onze gedeelde Europese waarden van de rechtsstaat, democratie en het respect voor fundamentele rechten. Daarop sluit je geen compromissen– die moeten onvoorwaardelijk gerespecteerd en beschermd worden."

De schorsing is niet alleen aan de late kant maar ook een mager gebaar om tijdens de Europese verkiezingen een imago van de beschermer van Europese waarden te verkopen, stelt Sargentini. “De rode lijnen die de christendemocraten eerder hadden getrokken voor Orbán, waaronder dat de heksenjacht tegen de Centrale Europese Universiteit in Boedapest en ngo’s zou worden gestaakt, zijn driedubbel keer overschreden."

Gemor

Het gemor onder de leden van de EVP kwam ontstond Orbán een lastercampagne was begonnen tegen de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker. De Luxemburger Jean-Claude Junker is evenals Orbán lid van de EVP.

"Dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht verder wordt ingeperkt, de persvrijheid aangetast en minderheden hun fundamentele rechten worden ontnomen, was en is kennelijk niet voldoende voor de Europese christendemocraten om een volwassen gesprek te voeren met Fidesz en Orbán tot orde te roepen of hem uit de partij te schoppen”, aldus Sargentini.

In september 2018 startte het Europees Parlement op voordracht van Sargentini een zogeheten artikel 7-procedure tegen Hongarije. Op grond van deze procedure moeten de Europese ministers Hongarije nu helpen terug te keren naar een gezonde democratie. 

Sargentini: "Inmiddels zijn wij zes maanden verder sinds de stemming in september. De Europese ministers doen vrijwel niets, terwijl in Hongarije de situatie verslechtert. Dit schaadt niet alleen de burgers in Hongarije, maar op den duur ook de situatie in andere lidstaten. Het is gevaarlijk dat een ondemocratische partner meebeslist over zaken die alle EU-burgers aangaan.” 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook