Europese Commissie daagt Hongarije voor Europese rechter

BRUSSEL, 7 december - Na een maandenlange poging tot dialoog met Hongarije besloot de Europese Commissie donderdag dat het genoeg is geweest en dat het land zich moet verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Hongarije besloot dit jaar de onderwijswet en de ngo-wet in strijd met Europese regels aan te passen. Daarnaast weigert het tegen Europese afspraken in vluchtelingen uit Italië en Griekenland op te nemen.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, die het onderzoek van het Europees Parlement over de stand van de democratie en rechtsstaat in Hongarije leidt, is blij dat de Europese Commissie doorzet: “Een lidstaat die overduidelijk Europese regels schendt en daarmee ook nog eens fundamentele rechten op het spel zet, moet aangesproken worden.”

“Wanneer een lidstaat Europese afspraken blijft schenden, dan moet deze verantwoording afleggen aan de Europese rechter. Anders ondermijnt dit de bescherming van Europese burgers en hun vertrouwen in Europese samenwerking”, aldus Sargentini.

Naast deze drie procedures moet de Hongaarse regering ook uitleggen waarom het opsluiten van asielzoekers in barre omstandigheden in transit zones volgens hen geen schending is van de fundamentele rechten van asielzoekers. Hiervoor krijgt Hongarije twee maanden de tijd.

Sargentini vraagt zich af of de Hongaarse regering zich nu zal verbeteren. Zij schrijft een rapport over of de Hongaarse regering structureel de democratie en rechtsstaat aan het aantasten is en daarom in aanmerking zou moeten komen voor sancties. Met de beslissingen van de Europese Commissie donderdag voelt zij zich gesterkt in haar onderzoek.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook