Europese Commissie komt op voor klokkenluiders

 

               BRUSSEL, 23 april - Na een brede oproep van progressieve partijen waaronder GroenLinks, vakbewegingen, journalisten en NGO’s heeft de Europese Commissie vandaag een wetsvoorstel gepresenteerd voor een Europa-brede bescherming van klokkenluiders. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout juicht het voorstel toe.

 

              Volgens Eickhout moeten diegenen die het algemeen belang dienen door zich uit te spreken, zo min mogelijk tegen gehouden worden door eventuele consequenties. “Klokkenluiders verdienen bescherming in plaats van straf. Ik complimenteer de Europese Commissie dat ze op komt voor dappere mensen als Antoine Deltour en Christopher Wylie die respectievelijk belastingdeals in Luxemburg en misbruik met Facebookdata aan het licht brachten. Klokkenluiders zijn essentieel om misstanden van bedrijven en overheden aan te kaarten.”

 

              In Nederland zijn er al een aantal belangrijke stappen gezet om klokkenluiders te beschermen, maar in veel EU-landen is die bescherming er nauwelijks. Het Europese wetsvoorstel verplicht EU-landen om ervoor te zorgen dat werknemers zowel binnen private als publieke organisaties relevante informatie op een veilige manier naar buiten te kunnen brengen. Misstanden die onder de klokkenluiderswet vallen zijn breed: van gevaren voor consumenten, milieu, privacy of volksgezondheid tot corruptie en fraude met aanbestedingen. 

 

               In 2016 presenteerde de groene fractie in het Europees Parlement een voorbeeldrichtlijn voor klokkenluidersbescherming om de Europese Commissie aan te sporen met wetgeving te komen. GroenLinks vroeg ook steun aan de Nederlandse regering voor een Europese wet.

              Het wetsvoorstel wordt nu in behandeling genomen door het Europees Parlement en de Raad van Ministers.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook