Europese Commissie laat na om banken te temmen

BRUSSEL, 29 januari - Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft vandaag zijn langverwachte plan voor hervorming van de bankensector gepresenteerd. GroenLinks is teleurgesteld dat Barnier geen strikte scheiding van nuts- en zakenbanken voorstelt. De lessen van de kredietcrisis lijken alweer te zijn vergeten.

"De berg heeft een muis gebaard. Met deze voorstellen worden noch de nutsfuncties van banken, noch de belastingbetalers voldoende beschermd tegen de risico's van het zakenbankieren. Er blijven jaarlijks honderden miljarden aan verborgen subsidies vloeien naar banken die too big to fail zijn. Barnier is ten prooi gevallen aan de lobby van de bankensector", stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Het plan van Barnier blijft ver achter bij de aanbevelingen van het Liikanen-rapport uit 2012. Er zitten zoveel ontsnappingsclausules in dat banken hoogstens in een enkel geval gedwongen zullen worden om hun nutsfuncties – betalingsverkeer, spaartegoeden en leningen aan consumenten en bedrijven – te scheiden van hun handel in effecten en derivaten. Zelfs het verbod op handelen voor eigen rekening dat Barnier de 30 grootste banken in de Europese Unie wil opleggen is zo zwak geformuleerd dat het makkelijk te omzeilen valt.

Het probleem dat veel banken in de EU nog altijd too big to fail zijn wordt met dit plan niet aangepakt, constateert Eickhout. Financiers zullen blijven verwachten dat overheden wel over de brug komen als een grote bank dreigt te om te vallen, bijvoorbeeld door riskante derivatenhandel. Deze impliciete overheidsgarantie komt neer op een verborgen subsidie aan banken die in 2012 maar liefst 234 miljard euro bedroeg, zo bleek onlangs uit onderzoek van de Groene fractie in het Europees Parlement.

Barnier, een van de mogelijke kandidaten van de Europese christendemocraten voor de opvolging van Commissievoorzitter Barroso, heeft zo lang getalmd met zijn wetsvoorstel dat de behandeling niet meer kan worden afgerond door het zittende Europees Parlement. Eickhout: "Dat betekent dat het temmen van de banken inzet van de komende Europese verkiezingen wordt. GroenLinks en de Europese Groenen zullen werven voor een echte hervorming van de bankensector."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook