Europese Commissie moet af van economische dogma's in de eurozone

BRUSSEL, 21 oktober - De Europese Commissie presenteerde vandaag nieuwe voorstellen voor het economisch en begrotingsbeleid van de eurolanden. GroenLinks mist voorstellen voor de hoognodige democratisering van de euro en vreest dat niet wordt afgerekend met de economische dogma's die de eurocrisis hebben versterkt.

Europarlementariër Bas Eickhout: “Begrotingsdiscipline en concurrentiekracht blijven de buzzwoorden waarmee de Commissie de euro denkt te kunnen redden. Maar voorstellen om het schrijnende democratische tekort van de euro op te vullen, zijn in geen velden of wegen te bekennen.”

De Europese Commissie wil dat ieder euroland een onafhankelijke autoriteit voor de concurrentiekracht opricht. Nederland heeft die al met het CPB. GroenLinks ziet een meerwaarde in een onafhankelijk economisch advies voor regeringen, maar vreest voor een eenzijdige kijk op de economie.

Eickhout: “In de eurogroep staat 'concurrerend zijn' maar al te vaak synoniem voor 'goedkoop zijn'. Het is oppassen geblazen dat een eenzijdig begrip van concurrentie niet leidt tot gefaalde recepten van een alsmaar kleinere overheid, lagere lonen, en een veramerikanisering van de arbeidsmarkt. Concurrerend wordt Europa pas echt met massaal investeren in kennis, onderwijs en een groene economie.”

Daarnaast gaat de Commissie een Europees adviesorgaan oprichten voor het begrotingsbeleid. GroenLinks vindt het wenselijk als economische analyses onafhankelijker worden van de Europese Commissie die het Europees economisch beleid aanstuurt, maar waarschuwt dat deze adviezen een politiek oordeel niet mogen vervangen. Eickhout: "In de crisis ontbrak het kritisch vermogen bij de Commissie om tijdig af te stappen van een desastreus bezuinigingsbeleid dat de recessie onnodig heeft verlengd."

Eickhout waarschuwt voor nog meer technocratie in de eurozone: "Economische adviezen kunnen slechts het startpunt zijn van een politieke discussie, niet het eindstation."

Deze voorstellen van de Europese Commissie maken deel uit van de eerste fase van het voltooien van de economische en monetaire unie die is vastgesteld in het zogenaamde vijfpresidentenrapport. In een tweede fase zouden voorstellen voor meer solidariteit tussen eurolanden moeten volgen. Daarbij gaat het mogelijk om een eurozonebudget dat economische schokken moet kunnen opvangen. "Dat voorstel is zou echt iets kunnen betekenen om hoge werkloosheid en economische crises te voorkomen in plaats van te genezen. Helaas hebben de vijf presidenten dit plan op de lange baan geschoven", aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook