Europese Commissie moet inbinden op glyfosaat-dossier

BRUSSEL, 1 juni - “Een overwinning voor de gezondheid van de Europeanen en een gevoelige tik op de neus voor de pesticide-lobby”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout op het nieuws dat de Europese Commissie forse stappen terug moet zetten met haar plannen om het gebruik van landbouwgif glyfosaat voor langere tijd goed te keuren. 

De Europese Commissie stelde woensdag voor om de toelating landbouwgif glyfosaat slechts tijdelijk te verlengen en om te wachten op uitgebreid onderzoek naar de schadelijke effecten van het gebruik van het middel. Mede dankzij constante druk van de Groenen in het Europees Parlement en van GroenLinks in de Tweede Kamer slaagde de Europese Commissie er tot twee keer toe niet in om een langdurige goedkeuring voor het gebruik van landbouwgif glyfosaat door de EU-landen te laten goedkeuren. Ze ziet zich nu genoodzaakt om haar voorstel in te trekken.

Eickhout: “Dit is een duidelijke signaal dat de lobby niet altijd aan het laatste eind trekt. Ik prijs de EU-landen die durven te luisteren naar de bezwaren die onder de Europese bevolking leven.”

Glyfosaat zit onder andere in onkruidverdelger RoundUp van Monsanto. Het is een landbouwgif dat vrijwel alles doodt waarmee het in aanraking komt: niet alleen gras en (on)kruid, maar ook alle algen, bacteriën en schimmels die essentieel zijn voor een natuurlijke vruchtbare bodem. Dat glyfosaat een schadelijke werking heeft op dieren was al bekend. Daar kwam vorig jaar de analyse bovenop van 's werelds belangrijkste kankerinstituut (IARC, International Agency for Research on Cancer) dat glyfosaat een kankerverwekkend effect op mensen lijkt te hebben.

Eickhout hoopt dat EU-landen, na het zien van het massale protest, zullen besluiten het gebruik van glyfosaat uit te faseren, op zijn minst door te beginnen met het beperken van de toegelaten toepassingen, zoals het Europees Parlement in april bepleitte. “Beleid van de Europese Unie hoort uit te gaan van het voorzorgsprincipe. Dat wil zeggen dat bij mogelijk gevaar voor de mens, dier of milieu preventieve besluiten genomen moeten worden. Het voorzorgsprincipe wordt bij de toelating van glyfosaat volledig genegeerd, en dat is onaanvaardbaar.”

Het Europarlement gaf in april al een paar duidelijke suggesties:

  • Verbied glyfosaat voor niet-professioneel gebruik, dus verkoop het niet langer in tuincentra

  • Geef geen toestemming voor gebruik in de buurt van publieke plaatsen, speelterreinen en tuinen,

  • Laat het gebruik van glyfosaat niet toe als andere vormen van plaagbestrijding ook effectief zijn

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook