Europese Commissie: Nederlands energielabel voor woningen in gebreke

BRUSSEL, 29 april - De Europese Commissie heeft de Nederlandse regering vandaag laten weten dat het energielabel voor woningen niet aan de Europese eisen voldoet. Als er geen aanpassingen komen dan liggen gerechtelijke stappen in het verschiet.

Europarlementariƫr Bas Eickhout, die de kwestie meerdere malen (in 2012 en in 2015) bij de Commissie heeft aangekaart, is niet verbaasd: "Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat het huidige label aan alle kanten rammelt."

Het grootste probleem met het huidige label is dat er geen onafhankelijke expert bij betrokken is. Dat zorgt voor verkeerde beoordelingen, leidt tot ergernis bij huiseigenaren en schaadt het vertrouwen in het energielabel. Nieuwsuur besteedde uitgebreid aandacht aan deze kwestie.

Volgens Eickhout mist Nederland een enorme kans: "Wederom wordt het enorme belang en potentieel van energiebesparing onderschat. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 43 procent van onze energieconsumptie. Daarnaast zien we dat in andere Europese landen het energielabel enorm aanslaat. Kopers hebben het recht om te weten hoeveel ze kwijt zullen zijn aan energielasten."

Mede vanwege het grote belang van zo een label voor degenen die een nieuw huis kopen, is Eickhout van mening dat de kosten voor een energielabel bij de koper moeten worden gelegd. "Als je een huis koopt dan maakt 200 euro meer of minder niet uit."

Eickhout: "Deze zaak loopt nu al jaren. Eerst weigerde de Nederlandse regering simpelweg het label in te voeren, en nu is het niet in lijn met de eisen. Nederland heeft al een eerder een waarschuwing van de Commissie ontvangen, wordt deze waarschuwing wederom aan de laars gelapt dan is de Commissie gedwongen een rechtszaak te starten."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook