Europese Commissie sloot jarenlang de ogen voor sjoemelsoftware

BRUSSEL, 13 november 2015 - Het lijkt er sterk op dat de Europese Commissie al in 2011 op de hoogte was van het gebruik van sjoemoelsoftware. Dat onthulde het Duitse Wirtschaft Woche vandaag. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet daarin bevestigd wat al langer vermoed werd: “De Europese Commissie was blind en doof voor een ieder die twijfels uitte over de Europese auto-industrie. Een typisch voorbeeld van hoe krachtige lobby het kritisch vermogen afstompt.”

Volgens Eickhout heeft de Europese Commissie serieuze vragen te beantwoorden naar aanleiding van de onthullingen. In 2011 zou de Commissie al bewijs in handen hebben gekregen dat middels software de tests ongeoorloofd gemanipuleerd werden. Dit zou betekenen dat Eurocommissaris Bienkowska onlangs het Europees Parlement verkeerd heeft geïnformeerd. “Dat de Europese Commissie op haar handen zat rond deze kwestie was al duidelijk, maar dat zij keiharde bewijzen genegeerd heeft is een schandalige gang van zaken.”

De Europese Groenen eisen een grondig onderzoek naar de gang van zaken. Daarnaast wil Eickhout Bienkowska naar het Parlement halen om tekst en uitleg te geven. Volgens Eickhout onderstreept deze laatste ontwikkeling de noodzaak voor een parlementair onderzoek over #Dieselgate. “Het een na het andere schandaal komt boven tafel, het wordt tijd dat het Parlement een enquête houdt om tot aanbevelingen te komen om dit soort parktijken tegen te gaan.”

Afgelopen week maakte Eickhout officieel bezwaar tegen het compromis dat de Commissie sloot met de lidstaten over de praktijktests die in 2017 ingaan. Dit bezwaar is de eerste stap om een veto uit te spreken over de in Eickhout’s ogen veel te zwakke wetgeving over het testen van auto’s.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook