Europese Commissie stelt halfzacht energiebeleid voor

BRUSSEL, 18 november - “Efficiënter omgaan met energie, een focus op duurzame energie, en meer integratie van de energiemarkt. Dat zijn de stappen die gezet moeten worden om Europa onafhankelijk te maken van dubieuze regimes en een volledig fossielvrije toekomst in te gaan”, aldus Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Vandaag is bij de presentatie van de Staat van de EnergieUnie, wederom gebleken dat de Europese Commissie zich veel te voorzichtig opstelt. “Onze energiemarkt vraagt om rigoureuze veranderingen. Europa mist straks de boot vanwege halfzacht beleid. Nederland doet dat al. In plaats van te investeren in duurzame energie voeren we onze olie-import op.”

Eickhout: “Neem de nationale energieplannen die lidstaten op moeten gaan stellen. In plaats van dat de Commissie bindende richtlijnen vaststelt, blijft de invulling volledig vrijblijvend. Elke vorm van Europese sturing wordt vermeden. Ondertussen hebben we te maken met gefragmenteerd energiebeleid dat leidt tot onnodig hoge energieprijzen.”

Tevens weigert de Europese Commissie met een plan te komen om de EU number one in renewables te maken, zoals vorig jaar met veel bombarie werd aangekondigd, en laat de Commissie het na om innovatieve bedrijven zekerheid te verschaffen. Deze bedrijven staan te springen om duidelijke plannen en ambitieuze doelstellingen voor duurzame energie en energiebesparing.

Uit een analyse van de inspanningen van lidstaten, die onderdeel is van de Staat van de EnergieUnie, komt Nederland er niet goed uit. Eickhout: “Nederland heeft een groot tekort op de energiehandelsbalans. Dit toenemende tekort wordt opgevuld door een toename in olie-import. In een tijd waarin we te maken hebben met ontwrichtende klimaatverandering en het Midden-Oosten in brand staat, lijkt mij dat zeer onverstandig beleid.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook