Europese Groenen nomineren Edward Snowden voor Sacharovprijs

Straatsburg, 11 september 2013 - Edward Snowden verdient de Sacharovprijs voor vrijheid van denken, volgens GroenLinks en haar Europese zusterpartijen. De Groene fractie in het Europees Parlement heeft de klokkenluider in het PRISM-schandaal officieel voorgedragen voor deze prijs, die het parlement jaarlijks uitreikt aan een verdediger van de mensenrechten.

"Edward Snowden heeft de Europese burgers en de wereld een enorme dienst bewezen door licht te werpen op de massieve, illegale aftappraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten en hun Europese medeplichtigen", stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Hij heeft zijn vrijheid op het spel gezet om onze vrijheden te beschermen".

In plaats van Snowden het politiek asiel te geven dat hij verdient, hebben Europese regeringen hem in de steek gelaten, vindt Sargentini. Zij hoopt dat toekenning van de Sacharovprijs eraan bijdraagt dat de Europese Unie hem alsnog een veilige verblijfplaats aanbiedt waar hij – anders dan in Rusland – het vrije woord kan blijven uitoefenen.

Alle fracties in het Europarlement mogen een persoon nomineren voor de Sacharovprijs. De commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement stelt vervolgens een shortlist van drie personen op. De conferentie van fractievoorzitters beslist in oktober wie de prijs krijgt. De prijs wordt rond 10 december uitgereikt in Straatsburg.

Meer informatie over de Sacharovprijs

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook