Europese Groenen willen helderheid van Juncker over Cañete

BRUSSEL, 25 september - Met een open brief aan Juncker hebben de Groenen vandaag aan Juncker om helderheid gevraagd over de positie van kandidaat eurocommissaris Arias Cañete. In de - voornamelijk Spaanse -  media zijn door de jaren herhaaldelijk zaken aan het licht gekomen die op zijn minst de wenkbrauwen doen fronsen. Vorige week verkocht hij al onder druk van media-aandacht zijn aandelen in oliemaatschappijen, maar de gedragscode voor Eurocommissarissen lijkt nog steeds problemen te geven voor Cañete. (Zie Corporate Europe Observatory)

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zal een van de parlementariërs zijn die Canete in de hoorzittingen aan de tand zal voelen namens de Groenen. Hij wil echter eerst helderheid van Juncker. "Ik ben echt verbaasd over deze kandidatuur. Juncker heeft telkens gezegd dat hij opperste transparantie en onafhankelijkheid betracht. Tegelijk komt hij nu met een kandidaat op een portefeuille waar zijn gehele familie belang bij lijkt te hebben via schimmige constructies."

Volgens de gedragscode zullen Eurocommissarissen in het geval van belangenverstrengeling niet mee mogen stemmen of dossiers niet behandelen. Eickhout: "Ik vraag me dan af hoe Juncker dat wil regelen. Hij heeft zoveel directe en indirecte belangen dat hij bij elke stemming in en uit moet lopen als het bijvoorbeeld over oliebelangen gaat. Dat lijkt me niet handig als je gaat over energie."

De Groenen willen daarom nu van Juncker weten of hij op al de hoogte was van de mogelijke belangenverstrengelingen die nu aan het licht komen en hoe hij kan garanderen dat Cañete zich aan de gedragscode houdt. Bovendien willen de Groenen weten hoe de ingewikkelde zakelijke belangen van de familie Cañete zich verhouden tot het principe dat de onafhankelijkheid van iedere Commissaris met afdoende zekerheid is te garanderen.

Pikant detail in deze kwestie is onder andere dat zijn naasten via een Nederlandse BV hun zaken hebben lopen, mogelijk om belasting te ontwijken. (Zie InfoLibre)

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook